Meer dan ooit moeten we steun zoeken bij elkaar in deze bijzondere tijd. Maar fysiek aanraken is er eventjes niet bij.
Meer dan ooit moeten we steun zoeken bij elkaar in deze bijzondere tijd. Maar fysiek aanraken is er eventjes niet bij. (Foto: Pixabay)

Van Camperduin tot de Egmonden: wegen vinden om door te gaan

BERGEN - De stichting Welzijn Bergen zorgt in alle kernen voor ouderen. Normaal gesproken door hen samen te brengen. Door de virussituatie moet de aandacht voor ouderen nu voorlopig anders worden georganiseerd. Jeannette Hendriks is coördinator ouderenwerk: "Ook onder onze medewerkers en vrijwilligers zijn er kwetsbare doelgroepen. Toch willen we zicht houden op hoe het met de oudere mensen gaat. En dat doen we nu door veel telefonisch contact. We maken ook telefonische groepscirkels. En dat gaat best goed." Daarnaast heeft de stichting de belservice voor boodschappen. "Dan komt één van onze mensen aan de deur en toont zijn medewerkerspas. We proberen het allemaal zo vertrouwd mogelijk te doen en soms schieten we de kosten even voor en we denken ook wel aan een systeem met eenmalige machtigingen." Verder heeft stichting Welzijn ook meer oog voor de mantelzorgers. "Want er ligt veel meer op hun schouders nu overal de dagopvang is gesloten."

DOOR ED BAUSCH

Bij Uitvaartverzorging Charon in Egmond aan Zee zijn er ook de nodige veranderingen. Van een uitvaart wordt tegenwoordig vaak veel werk gemaakt. Maar dat kan nu voorlopig niet. Emmely Teunissen zegt: "We komen nu alleen bij een familie langs om een uitvaart te bespreken als er geen verkoudheid is. En dan zijn we heel zorgvuldig in het bewaren van de vereiste afstand. En anders zoeken we een andere weg. Voor onze sector is nu een uitvaartdienst toegestaan voor maximaal 30 personen. Dat komt veelal neer op aanwezigheid van alleen de familie. Laatst was er in Egmond aan Zee een creatieve manier gevonden om in deze situatie toch andere mensen afscheid te laten nemen van de overledene. In een lange erehaag, met goede tussenafstanden, stond iedereen buiten te applaudiseren voor de overledene en kon een roos meegeven met de voorbijrijdende kist. Dat was erg mooi."

Compliment voor de ouders

Voor jongeren, zeker basisschoolleerlingen, is er opeens ook veel

Lees verder op pagina 6