Kom je verwonderen!
Kom je verwonderen! (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Oude Raadhuisje is nu museum

Vervolg van de voorpagina

Corbee en Van Bourgonje kwamen elkaar toevallig tegen, allebei in het bezit van een open blik op de wereld en een groot hart voor de kunsten. Het Raadhuisje werd niet meer zo vaak gebruikt. Dus toen was de conclusie snel getrokken: “We gaan wat leuks doen!”

Al op de katholieke basisschool in Oudorp ontstond Corbee’s voorliefde voor uitheemse voorwerpen. De katholieke missionaris daar nam af en toe de gifpijlen en dergelijke mee, die hij op zijn reizen had verzameld. Veel later, Corbee was inmiddels docent kunst en cultuur aan het Clusius College, nam hij zelf de rariteiten mee die hij had vergaard op veilingen, beurzen, braderieën en dergelijke. Vooral voorwerpen uit Nieuw Guinea, Congo en Oceanië hadden zijn interesse. “Zo brachten wij ook de wereld naar onze tweeling-dochters, want die kunnen vanwege hun meervoudige handicaps niet reizen.” Lezers van voorheen De Duinstreek herinneren zich wel de wekelijkse columns van Robin Corbee. Zij schrijft vanuit eenzelfde verwondering als die van haar vader.

Koffie uit de gevangenis

Tijdens het bezoek van het Bergens Nieuwsblad komt een mevrouw het skelet van een vis brengen. De diversiteit aan wonderlijke en geschiedkundige attributen is groot in de Schoorlse aanwinst. Een eeuwenoude Afghaanse luit, een tijgerkop, maskers, vaatwerk, vruchtbaarheidsbeeldjes, een krokodillenschedel, tasjes van sjamanen en nog heel veel meer oude voorwerpen met hun verhaal. Dingen die iets laten zien van verre en vaak ongekende werelden en hun geschiedenis. Ook zijn er etnografische sieraden en vlinders te zien van Nathalie Wijker. Uit het keukentje naast de entree (de voormalige gevangenis van Schoorl) komen straks kopjes bijzondere koffie en thee, te serveren op het miniterrasje op het grasveld naast de kerk. “Natuurlijk wordt er gedronken uit hele aparte porceleinen kopjes en bekers. Binnen hebben we twintig krukjes, want we gaan verwonderende huiskamerconcerten ruimte bieden en iedereen kan hier binnenvallen voor de leestafel.” De stichting werkt nu aan een idee voor de zolder. Zo blijft er altijd wat te dromen. “En dat is broodnodig.”


Kinderen tot twaalf jaar kunnen gratis naar binnen, anderen mogen 2 euro betalen om even te verpozen in de nieuwe wondere miniwereld aan de voet van het al even wonderlijke Klimduin. Reserveren kan via 06-84209964.