Vuurtoren van de week: Reykjanes.
Vuurtoren van de week: Reykjanes. (Foto: Wim van der Craats)

Vuurtoren van de week: Reykjanes

EGMOND - Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze een uitstapje naar de IJslandse vuurtoren Reykjanes.

Door: Frits van Eck

Reykjavik is de hoofdstad en tevens grootste stad van IJsland. De stad bestaat sinds 1785 als een officiële handelsstad en groeide gestaag in de volgende decennia. Het is één van de schoonste en veiligste steden ter wereld. Je vindt de stad net ten zuiden van de poolcirkel, aan de zuidelijke oever van de Faxaflói baai en aan het begin van het schiereiland Reykjanes. De vuurtoren Reykjanes (Reykjanesviti) staat in het uiterste zuidwesten van dit gelijknamige schiereiland. Om er te komen rijd je door een bizar lavalandschap dat vlak voor de kust nog griezeliger wordt. De vuurtoren is al van ver te zien omdat hij op een oude vulkanische kegel staat.

1878

De eerste vuurtoren op dit punt werd op 1 december 1878 in gebruik genomen. Hij was 6,2 meter hoog en had een lichthoogte van 54 m. Deze werd 8 jaar later door een aardbeving verwoest. De huidige toren werd actief in 1929, is 31 meter hoog en heeft een lichthoogte van 73 meter. Het licht van deze betonnen toren geeft iedere 30 seconden twee witte flitsen. Deze wit geschilderde vuurtoren heeft een galerij en een rood geschilderde lantaarn. Hij heeft een traditioneel uiterlijk en is waarschijnlijk de bekendste en meest bezochte vuurtoren van IJsland. Het gebied rond de toren is thermisch actief, vaak zijn op foto’s van deze vuurtoren ook pluimen van stoom te zien.

Coördinaten Reykjanes: 63° 48’ 56.5” N - 22° 42’ 16.1” W