Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Column van Annelies Spaargaren

BEVRIJDING

De gevolgen van de crisis die het coronavirus veroorzaakt zijn groot. We worden op onszelf teruggeworpen en zo gedwongen te kijken wat dit met ons doet. Allerlei zekerheden dreigen ons te ontvallen. Als we te maken krijgen met onzekerheid kan dit angst en paniek veroorzaken, waardoor we ons machteloos, radeloos, wanhopig of verslagen voelen en ontgoocheld zijn.

Het kan zijn dat dit allerlei negatieve gedachten en beperkende overtuigingen meebrengt die we dan als ballast met ons meedragen. Net als een pakezel die overbelast is, zakt de moed ons daardoor in de schoenen. De wens om lichter bepakt door het leven te gaan lijkt daardoor onvervulbaar! Dat vraagt van ons om anders tegen ons leven aan te kijken en gehoor te geven aan ons verlangen naar bevrijding.


De enige vrijheid die we als mens hebben, hangt in feite samen met de keus om op een andere manier naar onze problemen te kijken. Dan pas is er sprake van innerlijke vrijheid. Dit is immers waar we allemaal ten diepste zo naar verlangen.

'Pas als je bereid bent tot volledige overgave, ontstaat er ruimte om andere wegen te bewandelen'

Het is daarbij aan de orde om veranderingen te aanvaarden en in te zien dat er geen enkele zekerheid in het leven is, behalve die van de verandering. Soms moet je offers brengen en je verwachtingen loslaten. Pas als je bereid bent tot volledige overgave, ontstaat er ruimte om andere wegen te bewandelen. Als je de moed hebt je over te overgeven aan de verandering, zul je je opnieuw geïnspireerd en bezield voelen, krijg je nieuwe ideeën en ingevingen en kun je allerlei mogelijkheden creëren. Daarom is het van belang om te luisteren naar je innerlijke stem, die je kan vertellen wat nodig is.


Blijf positief kijken naar de toekomst. Je wordt dan weer de architect en regisseur van je eigen leven. Laat je welbevinden niet afhankelijk meer zijn van de huidige omstandigheden. Door vrede te hebben met je onvrede en alles wat pijnlijk is te omarmen, zul je beter in staat zijn de angst die daarmee samenhangt, los te laten. Als het herfst wordt zie je dat de bomen hun bladeren loslaten. Wat er op een dieper niveau gebeurt is dat de boom zijn energie naar binnen trekt en als gevolg hiervan vallen de bladeren. Zo ontstaat in de boom nieuwe kracht, die in het voorjaar als nieuw leven weer tevoorschijn komt.


Ik wens jou toe ook toe om net als een boom stevig in je kracht te blijven staan. Alles wat op je pad komt kan je dan met opgeheven hoofd, kalm en moedig tegemoet treden.


Annelies Spaargaren - www.eye-openers-therapy.com

Afbeelding