Bea Bode van Cinebergen toont het bord met alle maatregelen.
Bea Bode van Cinebergen toont het bord met alle maatregelen. (Foto: Ed Bausch)

Filmhuizen heropenen deuren

BERGEN- De filmhelden op het witte doek kunnen weer in het openbaar worden gevolgd. In Schoorl en Bergen wordt druk gepuzzeld om na bijna drie maanden weer bezoekers te gaan laten genieten van de filmhuisfilms. Filmhuis Schoorl in De Blinkerd opent vrijdag 5 juni, Cinebergen al meteen op Pinkstermaandag 1 juni.

DOOR ED BAUSCH

Draaien op een derde van de capaciteit

Bea Bode is coördinator van Cinebergen, de Zwarte Schuur op het Landgoed Oude Hof aan het begin van de Eeuwigelaan. Het is duidelijk dat iedereen weer graag wil, de medewerkers en de bezoekers. Maar hoofdbrekens heeft het haar en de medewerkers wel gekost. "Natuurlijk gaan we strikt volgens de regels heropenen, we willen daar dan ook wel heel duidelijk mee zijn." Dus een groot bord bij de entree toont al meteen hoe iedereen toch op een onbezorgde manier een fijne filmavond kan beleven. In de zaal hangt de tekening hoe de bezoekers op de tribune kunnen plaatsnemen. En daar is begeleiding bij.

Zestien kantjes

De instructie voor de medewerkers beslaat zestien kantjes. "En dan, als de lichten uitgaan, zal iedereen wel weer, als vanouds in de film zitten", zegt Bea. "Van de honderd plaatsen mogen we er nu dertig benutten en dat doen we dan ook. De verruiming tot honderd bezoekers per 1 juli biedt in onze zaal niet heel veel soelaas, we kunnen dan 33 liefhebbers per keer verwelkomen. We houden gewoon het gangbare aantal titels en vertoningen aan." Om iets aan verruiming te doen is er wel een extra vertoning op de maandagmiddagen en Cinebergen is er wel in geslaagd om op aangepaste schaal het populaire filmcafé ook open te stellen, nu zonder staanplaatsen.

Ontroerende support

Om de tijd door te komen hebben de medewerkers veel extra onderhoud gedaan. Om het financieel te redden hebben de Vrienden van Cinebergen een duit in het zakje gedaan. "Dat is voor ons echt ontroerend geweest. Daarnaast hebben we van de eigenaar (de stichting Behoud Zwarte Schuur) huurvermindering gekregen en hebben we kunnen meeliften op de NOW-regeling van het Rijk, voor een gedeeltelijke vergoeding van de salarissen. Want Cinebergen is bijna het hele jaar zeven dagen per week open, en dat kan alleen met enkele vaste krachten, naast de geweldige en trouwe inzet van de vrijwilligers."

Enorm gepuzzeld

In Schoorl is Hans Stoop met anderen in 2018 ingesprongen op de gedachte van het bestuur van Dorpshuis De Blinkerd om de grote zaal open te stellen voor filmvertoningen. Sinds 2019 verzorgt een werkgroep iedere vrijdag twee films, ’s middags en ’s avonds. "Het gaat ons eigenlijk best goed", zegt Hans. "De belangstelling was steeds heel behoorlijk en we verwachten dat het nu wel weer zal lukken tot 17 juli. Want dan heeft De Blinkerd altijd de zomervakantie en gaat dus ook het doek van het Schoorlse Filmhuis even op zwart. We moesten nu wel weer alle licenties opnieuw aanvragen en we hebben enorm gepuzzeld hoe we de filmliefhebbers een veilig en prettig gevoel zouden kunnen geven. Er is een aparte ingang en helaas zijn er nu even geen consumptie- of napraatmogelijkheden, hopelijk na de vakantie wel weer.”

'Tijdelijk even geen consumptie of napraten over de film, hopelijk na de vakantie weer'

Op de sites van de Filmhuizen staan de maatregelen goed aangegeven: filmhuisschoorl.nl en cinebergen.nl. In Bergen wordt geopend met 'De beentjes van St. Hildegard', in Schoorl met 'Todos Lo Saben'.


Blije medewerkers verwelkomen graag weer de liefhebbers!

Passen en meten om tot dertig bezoekers per zaal te komen.