De toren is wit geschilderd
De toren is wit geschilderd (Foto: Susan Jongsma)

Vuurtoren van de week: Sjötorp Övre

EGMOND – Vuurtorens, lichtopstanden, kapen en bakens, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks wordt er één in de schijnwerper geplaatst. Deze week de Zweedse vuurtoren Sjötorp Övre.

Door: Frits van Eck

Zweden, het land van bossen en meren. Eerlijk gezegd geven die vele bossen mij een benauwd gevoel. Aan de rand van een meer haal je opgelucht adem. Het Vänern meer is het grootste meer in Zweden en in de Europese Unie. Het meer werd gevormd na de Quaternaire ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden. Toen het ijs smolt was de gehele breedte van Zweden bedekt met water. In 2009 werd nog een Vikingschip op de bodem van het meer gevonden.

1911

De vuurtoren Sjötorp Övre staat aan de oostkant van het Vänern meer en begeleidt schepen die de ingang van het Götakanaal naderen. Het Götakanaal is 190 kilometer lang en verbindt Göteborg aan de westkust via de meren Vänern en Vättern met Söderköping aan de Oostzee. Het oorspronkelijk station werd opgericht in 1865, de huidige toren werd operationeel in 1911. Deze vierkante piramidale houten toren is slecht 5 meter hoog en heeft dezelfde lichthoogte.

Götakanaal

Het licht knippert om de drie seconden in de kleuren wit, rood of groen (afhankelijk van de richting). De toren is wit geschilderd. Je vindt de toren aan de noordkant van de ingang van het Götakanaal in Sjötorp. Het is al weer een paar jaar geleden dat ik een aantal vuurtorens rond het Vänern meer heb kunnen vastleggen, deze heb ik toen gemist. Ik ben globetrotter Susan dan ook dankbaar voor deze aanvulling.

Coördinaten: 58° 50' 12.7” N - 13° 58' 27.6'' O