Samen spelen, met elkaar in een ruimte, kan helaas momenteel niet
Samen spelen, met elkaar in een ruimte, kan helaas momenteel niet (Foto: Pexels.com)

Musici in virustijd: hoe doen ze dat?

BERGEN - Als de dag bij de nacht, als de zon bij de maan. Zo is muziek onderdeel van het bestaan. Muzikale noten moeten wel tot leven worden gebracht door stemmen en instrumenten. Je kunt zelf je eigen muzikant zijn, neuriënd, fluitend, zingend, trommelend, een instrument bespelend. Of je kunt luisteren naar wat andere muzikanten hebben bedacht of naspelen. In deze virustijd is iedere musicus een solist geworden. Want samen spelen, met elkaar in een ruimte, kan momenteel niet, laat staan voor anderen in een zaal. Het Bergens Nieuwsblad informeerde bij een aantal Bergense musici hoe het hen vergaat.

DOOR ED BAUSCH

Leegte als inspiratiebron, sofaconcerten en muzikale ochtendgroeten

Wies Kavelaar probeert het goede van leegte te zien

“Nou, ik loop rond met een groot vraagteken”, zegt Wies Kavelaar van Wies en de Liefde. De groots voorbereide presentatie van hun album ZonderDagen half maart in het Alkmaarse podium Victorie was al snel van de baan. Bij de presentatie van het zelfgeschreven werk hoorde een flinke tournee door het land. “Het ging om die combinatie. Dus nu hebben we de realease van het album maar even in de koelkast gezet. Ik heb echt publiek en een stip aan de horizon nodig, en dat is er nu allemaal niet. “Nu al dan niet tijdelijk een carrière op internet starten zie ik niet zo zitten, voor onze muziek is de interactie in een zaal met publiek gewoon heel belangrijk. En ik wil mezelf ook niet gratis weggegeven. Op een bepaalde manier is musicus zijn ook een vitaal beroep. Aan het opbouwen van een reservepotje waren we echter nog niet toegekomen. De leegte begin ik nu wel te voelen. De toestand geeft veel emoties en die vormen wellicht een basis om verder te gaan met schrijven. Shakespeare schreef McBeth in een quarantainesituatie...”

Peter van Vleuten en Helen Botman zingen vanaf de sofa

Singersongwriter Peter van Vleuten zag met zijn muzikale- en levenspartner Helen Botman begin maart de agenda leegstromen voor het hele jaar. Ze hadden al aardige vaardigheden met internet. “We zijn begonnen met red couch concerts. Vanaf onze rode sofa kunnen we interactieve concertjes geven. Dan heb je toch nog een beetje het idee dat je met elkaar iets beleeft, zoals bij een gewoon concert. Dat hebben we nu negen keer gedaan en men kan ons benaderen via facebook: helenbotman.singer. Peter ziet zichzelf niet snel straatmuzikant worden: “Er zijn immers weinig mensen op straat.”

Lees verder op pagina 6