Thuis genieten van muziek kan altijd.
Thuis genieten van muziek kan altijd. (Foto: Pexels.com)

Musici in crisistijd: hoe doen ze dat?

Vervolg van de voorpagina


Wel ziet hij nog mogelijkheden om zijn singersongwritersschool wat uit te breiden op internet. En ze hebben www.coronaconcerten.nl opgericht, een site die een actueel overzicht biedt van gestreamde concerten. “Meteen al 3000 volgers, maar een boterham zit er niet direct aan...” Hij denkt wel dat er misschien toch nog iets te bedenken valt waardoor beiden toch muzikant kunnen blijven. “Daar is nog tijd voor nodig, na de ontregeling die ook over ons is heengevallen. De verbindende kracht van muziek is zo hard nodig.” In de tussentijd hebben ze net als Wies Kavelaar een beroep gedaan op het onlangs opgerichte Tozo-fonds: tijdelijke ondersteuning van zelfstandige ondernemers.

Help musici door moeilijke tijd heen

Dagelijks ochtendconcert

In het huisje van Simeon ten Holt verblijft deze maanden Marnix van de Poll. Hij gaf tijdens de Kunst10daagse dagelijks meerdere concerten op de vleugel van de beroemde Bergense componist. Marnix biedt sinds deze week iedere ochtend om 08.45 via zijn site www.crazyinitiatives.nl een kwartier lang een miniconcert, als een dagelijks bemoedigend ritueel in het vinden van balans in deze tijden. Een camera toont hem aan het werk met muziek van Bach, Sjostakovich, Ten Holt en een eigen improvisatie. Wie wil kan, via een formulier op de site, een donatie geven.


De kunstensector moest als eerste dicht en zal, denken de musici, als laatste weer ‘open’ gaan, maar dat zou nog wel eens lang kunnen duren. Wie een idee heeft om de musici door de tijd heen te helpen kan hen via hun sites bereiken, ook voor donaties. Dan kan straks, ooit, het feest van de muziek weer klinken.