Afbeelding
(Foto: Adobestock.com)

Ambitieus Bergen financieel stabiel

BERGEN - Het college van Bergen biedt de Kadernota 2021 en de Jaarrekening 2019 ter vaststelling aan de raad aan. “Het is positief dat de Kadernota meerjarig sluitend is en de lastenstijging beperkt blijft”, aldus wethouder Arend Jan van den Beld.

Op dit moment werkt het college onder meer aan de structuurvisie voor een nieuwe, duurzame woonwijk in Bergen Oost, het voortzetten van de voetbalfusie in Egmond, de nieuwe invulling van de Harmonielocatie en aan de realisatie van het centrumplan Schoorl. “Deze grootschalige projecten en vele andere plannen en activiteiten uit het formatieakkoord en de focusagenda worden uitgelicht in de Kadernota. Natuurlijk is het ook een bijzondere tijd met onzekerheden en uitdagingen. Dit laat onverlet dat het college vertrouwen heeft in de realisatie in samenspraak met de raad en de inwoners.”

Kadernota 2021

De Kadernota 2021 is meerjarig structureel sluitend. In 2021 stijgt de OZB door een indexatie van 2,8%. Deze stijging wordt voor de meeste inwoners gecompenseerd door een verlaging van de riool- en afvalstoffenheffing. In het najaar bij het opstellen van de begroting 2021 wordt bekeken hoe een verdere stijging vanaf 2022 tot een minimum beperkt kan blijven.

Onzekerheden

In de mei- en septembercirculaire geeft het Rijk aan welke financiële bijdrage de gemeenten van het rijk ontvangt. Op dit moment is dat nog niet bekend. Het Rijk bekijkt ook of de verdeling van de gelden aan gemeenten op de juiste manier plaatsvindt. Aan het einde van dit jaar wordt deze zogenoemde herijking van het Gemeentefonds en de financiële gevolgen bekend gemaakt. Tot slot zijn de kosten binnen het sociaal domein de afgelopen tijd sterk gestegen. Het gaat hierbij vooral om de jeugdhulp, de huishoudelijke hulp en de WMO.

Effecten coronacrisis

Voor 2020 is op dit moment moeilijk in te schatten wat het negatieve effect is op de gemeentelijke inkomsten voor parkeren en toeristenbelasting. Ook andere gevolgen van de coronacrisis, zoals de toename van het aantal uitkeringsgerechtigden, zijn nog niet goed in te schatten en ook niet meegenomen in de Kadernota. “Wij hopen dat de gevolgen niet blijvend zijn, maar we sluiten het niet uit.”

Positief resultaat

De jaarrekening 2019 is afgesloten met een voordeel van € 964.000.-. Dit is deels ontstaan door een extra bijdrage van het Rijk. Deze meevaller is ontvangen voor de energietransitie en is nog niet in de begroting opgenomen. Het andere deel is nog niet uitgegeven geld voor de taskforce wonen. Het college stelt voor om het klimaatgeld in de reserve energietransitie te storten en het geld voor de taskforce wonen opnieuw beschikbaar te stellen. Het bedrag dat overblijft wordt toegevoegd aan de algemene reserve. De Algemene Raadscommissie buigt zich dezen week over de stukken; 30 juni worden ze in de gemeenteraad behandeld.