Vuurtoren van de week: het Deense Langelands Ore.
Vuurtoren van de week: het Deense Langelands Ore. (Foto: Frits van Eck).

Vuurtoren van de week: Langelands Øre

Door: Frits van Eck

EGMOND - Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Deense vuurtoren Langelands Øre.

Diegenen die deze rubriek regelmatig volgen zullen inmiddels weten dat Denemarken mijn favoriete vakantieland is. Dit jaar zit een bezoek er niet in, maar er zijn ergere dingen. In Denemarken staan ongeveer 160 vuurtorens en het is niet te voorkomen dat je deze regelmatig tegenkomt. Omø is een klein eilandje tussen Sjælland en Langeland. Je kunt Omø met een kleine veerboot bereiken vanuit Stigsnæs (Sjælland).

Kantoor

Op de kade staat een kantoortje, maar dat is gesloten. Het duurt even voordat je ontdekt dat je een kaartje voor de pont kunt kopen via een automaat op de kade. Rechtstreeks varen naar Omø is niet mogelijk. Er moet een flinke lus gemaakt worden. Het eilandje Agersø ligt in de weg. Vanuit het haventje op Omø is het nog ongeveer drie kwartier lopen naar de Langelands Øre. Een prachtige wandeling over een geasfalteerd pad langs het water van de Grote Belt.

1894

De fraaie gele vuurtoren is in gebruik sinds 1894 en heeft daarom de signatuur van koning Christiaan IX op de deur. Hij is 22 meter hoog en heeft een lichthoogte van 21 meter. Het imposante lichthuis moet je gewoon even op je laten inwerken. Om de twaalf seconden geeft het witte, rode en groene licht twee flitsen. Het blijft verbazingwekkend dat de voet van de toren nauwelijks boven het wateroppervlak uitsteekt. Maar… wat een rust en wat een ruimte.

Coördinaten: 55° 09' 35.03” N-11° 08' 00.97” O