Ad Besseling is als altijd in traditioneel wit-zwart weer helemaal de bekende gastheer van Huis met de Pilaren.
Ad Besseling is als altijd in traditioneel wit-zwart weer helemaal de bekende gastheer van Huis met de Pilaren. (Foto: Ed Bausch)

Horeca in Bergen gaat na crisis moedig voorwaarts

BERGEN - Het Bergens Nieuwsblad bezoekt café’s en restaurants in de gemeente. Hoe is het hen vergaan tijdens de sluitingsperiode en hoe kijken ze tegen de zomer aan? Deze keer een aantal Bergense bedrijven, volgende week berichten uit Schoorl en De Egmonden.

door Ed Bausch

Remco Tensen is chefkok van ’t Parkje. “Het had en heeft geen zin om te sikkeneuren. We zijn een creatieve onderneming, en zo zijn we ook verder gegaan nadat we dicht moesten.” De zaak werd gedeeltelijk gerestyled, waar nu ook de voordelen van worden geplukt.

“Anja Henneman doet al onze stijlinrichting en maakte ook mogelijk dat we open konden blijven als traiteur: delicatesse als take away. Zo konden we ook betrokkenheid houden met onze klanten en zij met ons. Bergen leek overigens wel een spookdorp met alle terrassen dicht. Maar we begrepen heel goed dat er nogal wat aan de hand was en dat het niet anders kon."

't Parkje: 'We begrepen heel goed dat er nogal wat aan de hand was'

"’t Parkje heeft nu geen terrasuitbreiding, daar was aan onze kant van de Ruïnekerk geen ruimte voor, maar we zijn wel een van de zes bedrijven met een terras op het Ruïnekerkveld. Daar doen we kleinere gerechten.”


LadyPapa: 'Net twee weken open, nu lijkt alles als nieuw'


Remona Nijssen runt met haar man het splinternieuwe LadyPapa, voorheen Nero. “We werden van donderdag tot en met zondag een goedlopende shusi-take away, toen we al zo snel na de opening dicht moesten. En van onze serre maakten we een etalage voor andere middenstanders.”

Ze heeft berust in de situatie en was blij met een goede relatie met de verbouwers, die wat financiële speling gaven. Ze vindt de toeloop nu hoopgevend en de bezoekers relaxt, hoewel sommige bekenden nog even de kat uit de boom lijken te kijken.

“De zomer zal wel gaan, nu we ook een iets groter terras hebben. De winter zie ik wel als een spannende periode tegemoet. We zijn net nieuw hè, ook al hebben we met de urban kitchen wel een verfrissend concept in het dorp.

De sushi-take away is gebleven, dan is dan toch weer leuk?”, zegt de jonge onderneemster die met haar man ook het Alkmaarse IJK-gebouw een nieuwe functie heeft gegeven als restaurant.


Taverne: 'Zondag weer voor het eerst een uitverkocht optreden'

Steef van Leeuwen huurt het gebouw waar het fameuze muziekcafé De Taverne al zo lang in is gehuisvest. “We moeten de huur gewoon betalen, dus dat kleurt toch wel wat dit seizoen.” Maar Steef is iemand van ‘de schouders eronder’. Dus werd er met de medewerkers flink geklust, werden sommige certificaten opnieuw binnengehaald. “En ik heb zelf lekker muziek gemaakt.” De Taverne heeft nu een bescheiden terrasuitbreiding aan de overkant, maar eigenlijk is dat alleen maar compensatie omdat het bekende terras met de strijkplanken vanwege de coronamaatregelen wat moest inkrimpen. Maar goed: “Als het café open is ben ik altijd blij. En uiteindelijk zaten we in Nederland allemaal in hetzelfde schuitje. Maar volgens mij heeft iedereen nu ‘huidhonger’. Dicht op elkaar in het café van de muziek genieten kan nog niet, dus dat gaat nu met dertig man aan tafeltjes, twee keer spelen en entree heffen. Het was voor Ruben Hoeke zondag in no time uitverkocht, dat was heel fijn.”

Huis met de Pilaren: 'Iedere week belde ik een aantal vaste gasten'

Ad Besseling is als altijd in traditioneel wit-zwart weer helemaal de bekende gastheer en was vorige week zaterdagmiddag al meteen druk in de weer met het net geopende tijdelijke terras op het Ruïnekerkveld. “De eerste week van juni was voor ons meteen een heel goede week”, zegt hij. Hij draait al zo lang mee, met Bergen’s beroemdste café-restaurant. Zijn terras voor de zaak mocht ook nog een klein beetje uitbreiden. “De medewerking van de gemeente was voor iedereen heel goed.”

In de weken van de sluiting was hij vrij ontspannen, hij altijd meteen wel gedacht aan 1 juni als heropeningsdatum.

“Klussen, wandelen, fietsen, wat meer contacten met familie, vrienden en kennissen. Een take away vond ik niet zo goed bij ons passen. Ik had er wel vertrouwen in dat het weer goed kwam. Als langer bestaand bedrijf hadden we ook wel wat rek en natuurlijk was er de gewaardeerde overheidssteun voor het personeel.”

Bedrijfsleider Joris Baars en eigenaresse Ramona van LadyPapa hebben berust in de situatie.
Remco Tensen van 't Parkje is blij met een van de zes terrassen op het Ruïnekerkveld.
Steef van Leeuwen is het gezicht van het fameuze muziekcafé De Taverne.