Afbeelding
(Foto: )

Column Annelies Spaargaren

Veranderingen

De situatie waarin we ons nu bevinden brengt veel verandering met zich mee. Of we dit nu willen of niet, de wereld staat voor veel mensen op zijn kop: dingen lopen anders dan wij voor ogen hebben. Als we bijvoorbeeld geconfronteerd worden met geldgebrek, verlies van een baan, een faillissement, of onze gezondheid bedreigd wordt, kan dit ons het gevoel geven dat onze wereld instort. Wanneer zoiets ons overkomt, zijn we niet goed meer in staat vanuit zelfverzekerdheid vol vertrouwen het leven tegemoet te treden. De zekerheid is weggevallen en je voelt je overrompeld en ontredderd. Je mist geborgenheid. In plaats daarvan ervaar je ongeloof en verwarring over wat je overkomt. Ineens ervaar je het leven met al zijn grilligheid als bijzonder angstig en onveilig. De vraag is dan: "Hoe kom je weer in contact met jouw levenslust als je je neerslachtig voelt omdat je onafhankelijkheid je is ontnomen?"


Als je bereid bent anders vanuit een geheel nieuw perspectief, tegen de wellicht uitzichtloze situatie waarin je je nu bevindt aan te kijken, kan dit je horizon verbreden!


Net als een rups voorbestemd is om te veranderen in een vlinder, moedigt dit ons ook aan, om ons leven over een andere de boeg te gooien. In plaats van je te laten meeslepen in jouw angst word je dan uitgenodigd net als een vlinder die van bloem tot bloem vliegt, vanuit ontvankelijkheid op ontdekkingstocht te gaan. Het zet je aan je eigen creativiteit aan te spreken en te gebruiken, waardoor je nieuwe mogelijkheden en kansen ontdekt. Oude patronen kunnen daardoor wel degelijk losgelaten en omgezet worden in nieuwe inzichten. Dat kan heel bevrijdend zijn! De bereidheid anders tegen je leven aan te kijken, vraagt van jou de moed om je open te stellen voor nieuwe mogelijkheden en zienswijzen. Elk muntstuk, iedere medaille heeft immers altijd twee kanten. Zo kun je leren dat er tegenover de zwarte kanten waar je tegenaan kijkt minstens evenveel witte kanten te ontdekken zijn. Wat we in ons leven meemaken hebben we lang niet altijd in de hand. Maar we kunnen sowieso wél kiezen hoe we omgaan met datgene wat ons overkomt. Mislukkingen en teleurstellingen kun je dan ook beschouwen als jouw grootse leermeesters! Waarom dus een rups blijven als je een vlinder kan worden? Vanuit het innerlijke weten en vertrouwen wens ik iedereen toe, dat juist in deze tijd, jullie je vleugels net als een prachtige vlinder opnieuw mogen uitslaan, om de wereld al fladderend tegemoet te treden. Ik moedig iedereen aan het wonder van het leven en de geschenken die jullie worden aangereikt, dankbaar te ontvangen. Vol verwondering zal je je dan ontdekken dat het leven voor jou vast nog veel wonderbaarlijks te brengen heeft.


Als je in staat bent anders tegen jouw werkelijkheid aan te kijken… Als je bereid bent te aanvaarden wat je niet bevalt… Als je er niet langer meer reactief op reageert, maar creatief mee om leert te gaan… Als de moed hebt actief de handen uit de mouwen te steken… Is de kans groot dat wonden veranderen in Wonderen!


Annelies Spaargaren, www.eye-openers-therapy.com

Afbeelding