Impressie toekomstige situatie 2: rotonde Spoorstraat/Oostelijke Randweg
Impressie toekomstige situatie 2: rotonde Spoorstraat/Oostelijke Randweg (Foto: aangeleverd)

Aanleg verkeersplein en rotonde Oudkarspel binnenkort van start

LANGEDIJK - De aanleg van het LARGAS-verkeersplein en de enkelstrooksrotonde tussen Oudkarspel en Noord-Scharwoude gaat dinsdag 28 april van start.

Namens de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, schrijft mevrouw D. Elmhassani samen met de aannemer Van Gelder alles in het werk te stellen om hinder zoveel mogelijk te beperken, zowel voor de omwonenden als voor de weggebruikers van de N504. Ook zal het werk zo snel mogelijk worden gedaan, in 8 weken zal de klus geklaard zijn. De kruisingen Spoorstraat en Voorburggracht zijn niet gelijktijdig gestremd zijn, waardoor er altijd één noord-zuidverbinding toegankelijk blijft. Voor de kruising Voorburggracht zullen maar twee weekendafsluitingen nodig zijn, en voor de kruising Spoorstraat één weekendafsluiting. De N504 zal op werkdagen overdag nooit worden afgesloten. Het verkeersplein komt op de kruising Dorpsstraat/Voorburggracht. Dit LARGAS-plein ('LAngzaam Rijden GAat Sneller') is een oplossing waarbij via het verkeersplein voorrang wordt gegeven aan de hoofdrijrichting. De rotonde komt op de kruising Spoorstraat/Oostelijke Randweg.

Cornelis de Geus, namens de Bedrijfskring Langedijk is minder enthousiast: "De Bedrijfskring Langedijk is van mening dat het, gelet op de toenemende verkeersstromen, noodzakelijk is om verstrekkender maatregelen te nemen op de N504 ter hoogte van de Dorpsstraat/Voorburggracht en dat betekent dat er een tunnelbak moet komen! Daarmee zou ook het Langedijker lint tussen Noord-Scharwoude en Oudkarspel hersteld worden! Een LARGAS rotonde is verspilling van belastinggeld. Wij zijn al langer dan 10 jaar met de overheden in gesprek over een toekomstbestendige oplossing voor de N504 en dat is niet wat er nu aangelegd wordt. De BKL ziet geen voordelen van dit plan, anders dan dat de rotonde ter hoogte van Tesselaar/ Oostelijke Randweg een verbetering zal zijn ten opzichte van de huidige situatie. Verder voorzien de ondernemers een slechte doorstroming en een onveilige situatie. De verwachte tijdsspanne van 8 weken is eventueel realiseerbaar, maar helaas beloven slechte ervaringen met provinciale projecten, zoals de West-Frisiaweg en de Leeghwaterbrug, weinig goeds.

Ook de omwonenden zijn verdeeld enthousiast. Waar het volgens de een "hoog tijd" werd voor een rotonde op dit kruispunt zodat het vooral veiliger wordt voor links- en rechtsafslaand verkeer, is de ander heel bang voor filevorming naast het huis: "Daar gaat de stikstofreductie." Ook de omwonenden hadden liever een fiets- en voetgangerstunnel gezien om het voor deze kwetsbare groep een veiligere oversteekplaats te maken. Uiteraard is men wel blij met de belofte van de Provincie dat deze klus binnen 8 weken geklaard zal zijn.

Impressie toekomstige situatie 2: rotonde Spoorstraat/Oostelijke Randweg