Afbeelding
Ronald Kraayeveld

10 vragen aan Ronald Kraayeveld

'Moedig voorwaarts. Niet verslagen', zoals ook Gerard Reve altijd zei. En dat geldt natuurlijk ook voor het overleven van het coronavirus.

Vraag van Rob van Dijk: Hoe gaat het met de galerie na de plofkraak?

Wie bent u?

Ik ben Ronald Kraayeveld, een leven lang gewerkt als journalist bij dagbladen en tijdschriften, opgeleid als socioloog. Na mijn pensionering aben ik in 2014 begonnen met een galerie in het voormalige ABN AMRO-kantoor in Noord-Scharwoude. Tot die ellendige plofkraak van eind november vorig jaar.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben de eerste Kraayeveld in het dorp.

Wat heeft u met dit dorp?

Ik woon bijna twintig jaar in Oudkarspel, in een fijn huis in een rustige buurt met aardige buren. Na veertig jaar fileleed ben ik nu binnen vijf minuten van huis naar werk en terug. Wat een genot.

Mooiste plek?

De Dorpsstraat in Oudkarspel. Veel fraaie huizen met mooie gevels en met plezier en liefde onderhouden voortuinen. Maar ik fiets ook graag in het Geestmerambacht. En vanuit mijn huis zie ik hoe het Diepsmeerpark uitgroeit tot een echt mooi park.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Het massale medeleven na de plofkraak. Vrijwel al mijn vaste klanten en bezoekers zijn meerdere keren langs geweest. De term 'ramptoerist' verwerp ik. Ik was en ben dankbaar voor die steuntjes in de rug. Kon ik wel gebruiken, want de chaos na de plofkraak zal nog even duren. Verzekeringsperikelen, straks de herbouw. Ik zal wel een tijdje dicht moeten, vrees ik. Maar stoppen met de galerie is geen optie. Zeker nu de laatste paar jaar meer dan de helft van de verkochte kunstwerken in de Langedijker dorpen blijft.

Als u burgemeester was?

Met de fusie van Langedijk met Heerhugowaard verschuift het centrum van de macht naar Heerhugowaard. Ik begrijp de ratio van de fusie, maar gevoelsmatig vind ik het een mismatch. Als burgemeester van die fusiegemeente zou ik het dorpse karakter van Langedijk scherp bewaken. Alsjeblieft geen nieuwe bedrijfsterreinen hier.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Mijn joodse grootmoeder had altijd van die heerlijke adviezen paraat. Zoals: nooit met beide benen op de grond blijven staan, want dan kom je geen stap vooruit. En: doe maar gek; dan doe je gewoon genoeg. Met haar levensverhaal en uitspraken die daaruit voortvloeiden kan ik heel wat pagina's in het Langedijker Nieuwsblad vullen…

Uw toekomstwens?

Een dorp zonder pinautomaat! Want de ratrace tussen beveiligers en criminelen gaat nooit stoppen, met alle kwalijke en gevaarlijke gevolgen van dien. Weg met die rotdingen bij woningen en bedrijven langs de openbare weg.

Uw opvolger?

Zilla Bes, medisch fitnessinstructeur bij Paramed in Noord-Scharwoude. Enthousiaste vakvrouw die me twee keer per week stevig aan het werk zet. Wanneer gaan we je weer horen zingen met je poprockband?

Afbeelding