Kunstenaar Stewart Chapenga met het Malteser Kruis dat hij speciaal maakte.
Kunstenaar Stewart Chapenga met het Malteser Kruis dat hij speciaal maakte. (Foto: aangeleverd)

Malteser Kruis onthuld bij Geoffrey Donaldson Instituut

NOORD-SCHARWOUDE - In april 2019 kwam Egbert Barten, directeur van het Geoffrey Donaldson Instituut, het filmmuseum in Noord-Scharwoude met de vraag of Art of Africa, importeur van natuurstenen beelden, een monument voor het filmmuseum zou kunnen laten maken door een kunstenaar in Zimbabwe.

Rob IJpelaan van Art of Africa: "Het moest een Malteser Kruis worden, een uitvergroting van een essentieel onderdeel in een filmprojector. Samen is er een ontwerp bedacht en een plan gemaakt. Het beeld is gemaakt door Stewart Chapenga, een vooraanstaand kunstenaar, die voornamelijk abstracte beelden creƫert en veel ervaring heeft met het maken van grote beelden. Er is gekozen voor springsteen, een harde, homogene steen die lokaal in Zimbabwe gevonden wordt. De steen die gebruikt is voor het beeld woog 5 ton, de steen voor de sokkel van het beeld, bijna 5 ton. Er moest twee keer een vrachtwagen naar de mijn rijden om de stenen op te halen, over de slecht toegankelijke wegen in de Afrikaanse Bush."

Er is in totaal 8 maanden aan het beeld en de sokkel gewerkt. Het beeld is voor 90% met de hand gemaakt omdat er vorig jaar door droogte alleen stroom was tussen 23.00 en 05.00 uur. In december 2019 is het beeld op transport gegaan. Via de Zuid-Afrika naar de haven van Rotterdam. Het ruim 2 ton wegende monument is op 6 mei geplaatst in de voortuin van het Geoffrey Donaldson Instituut.

Afbeelding
Afbeelding