Jochen met zijn zoons Teun en Gijs, bij het bijzondere project in Oudkarspel.
Jochen met zijn zoons Teun en Gijs, bij het bijzondere project in Oudkarspel. (Foto: Rodi Media/ MB)

Bouwen aan een bijenparadijs

OUDKARSPEL - Op een heel mooi plekje, middenin het Diepsmeerpark wordt sinds eind maart druk gebouwd. Wie het park regelmatig bezoekt volgt de vorderingen nauwlettend, want wat wordt het eigenlijk? Een tuinhuis, opslagplaats, jongerenhangplek?

Jochen Mastenbroek uit Noord-Scharwoude ontrafelt het mysterie: hij bouwt hier, in samenwerking met de gemeente Langedijk, een Bee Valley. Oftewel een bijenparadijs, waar straks een bijenkolonie wordt gehuisvest, die zorgt voor een grote diversiteit aan natuur in het toch al weelderige Diepsmeerpark.

"In dit huisje kun je over een week of twee levende bijenkasten bekijken en op informatieborden van alles lezen over de bij. Daarnaast komen er vier bijenkasten te staan die je samen met de imker kunt bekijken. Ik leg nu de laatste hand aan de kasten waar je vanuit het huisje in kunt kijken door glas. Ook is er een speciale buis aangelegd waardoor je de bijen kunt horen. De bijen kunnen er niet uit dus het is absoluut veilig."

Bloemenzee

Bij het huisje worden nog allerlei bloemrijke struiken geplant die de bijen nodig hebben en aantrekkelijk vinden. Daarvoor is Jochen nog op zoek naar bloeiende bijen/insectvriendelijke planten, zoals de vlinderstruik, de wilde appel, meidoorn, struikheide, koninginnekruid, knoopkruid, guldenroede en geraniums. Heeft u deze planten over, bent u een kweker die Jochen wil helpen, of vindt u het als particulier leuk om de Bee Valley mooier te maken? Laat het Jochen weten op jochen.mastenbroek@ziggo.nl.

De bijenvolken voor Bee Valley zijn nog onderweg vanuit Frankrijk. "Maar helaas, door alle coronamaatregelen zijn de volken in Belgiƫ gestrand. Gelukkig wordt daar goed voor ze gezorgd door Geert Steelant, biologisch en bij-vriendelijke imker van de Lachende Bijenkast. Zodra het kan komen de volken naar het Diepsmeerpark." Jochen heeft zelf ook bijenkasten staan bij zijn huis in Noord-Scharwoude, maar is bang dat deze na een verhuizing naar Oudkarspel, weer terug zullen vliegen naar 'huis'.

Kijken en leren

Zodra het weer kan is er de mogelijkheid om met schoolklassen of groepjes kinderen langs te komen. Jochen zal de kinderen dan meenemen in het leven van de bij. "Ze kunnen leren over de bijen, de planten, insecten en hun huisvesting. Ook kan er worden geknutseld aan een eigen insectenhotel, of we kunnen een excursie door het park houden op zoek naar bepaalde vogels en insecten. Maar mensen mogen ook gewoon zelf een kijkje komen nemen, Bee Valley kent geen vaste openingstijden."

Bee Valley vindt u achterin het Diepsmeerpark, of volg de laatste ontwikkelingen op Facebook Bee Valley.