Afbeelding
Siem Groot

10 vragen aan Siem Groot

Ik ben als vrijwilliger bij Alp du Zes gekomen. Mijn broer Rein was in 2012 als vrijwilliger bij Alp du Zes als verkeersleider betrokken. Daar waren toen mensen tekort en aangezien ik al actief was bij Le Champion en gediplomeerd verkeersleider was vroeg Rein mij. In 2013 ben ik voor het eerst meegegaan als verkeersleider naar de Alp. Ik vind het geweldig om daar te helpen. Wij hebben een groep van 20 á 25 man die voor de veiligheid op het parcours zorgt wat 13 km lang is en tot 2000 meter hoog.

Antwoord op de vraag van Piet Beers over Alpe d'HuZes

Gemiddeld zijn er 5000 deelnemers die gemiddeld voor € 12 tot 14 miljoen donaties zorgen. De laatste jaren loopt het aantal wielrenners iets terug. Vorig jaar hadden wij ongeveer 3500 wielrenners en 1500 wandelaars. Het is ook geweldig om naar boven te wandelen. Ongeveer 800 wandelaar doen dit twee keer op een dag en moeten als ze voor de tweede keer naar boven willen eerst met de lift naar beneden. De meeste wielrenners gaan 4 tot 6 x naar boven en met de fiets naar beneden. Dit geeft veel drukte op de Alp en ik heb dit tot op heden 6 jaar meegemaakt. Alleen in 2017 kon ik op het laatste moment niet mee omdat ik mantelzorger moest zijn voor mijn vrouw. Zij kreeg een nieuwe heup.

Wie bent u?

Ik ben 76 jaar jong, gelukkig getrouwd met Kathy en wij hebben 2 dochters, een zoon, 5 kleinkinderen en 3 bonus kleinkinderen. Ik ben een zoon van Simon Groot en Door Bos en die waren net als ik geboren en getogen in Langedijk.

Wat heeft u met dit dorp?

Ik ben tuinder in het vaargebied Geestmerambacht geweest. Wat was ik blij met de ruilverkaveling. Ik ben ook tuinder in de Woudmeer te Dirkshorn geweest maar vanaf 1988 wonen wij in Oudkarspel en was ik werkverdeler bij de Agrarische Bedrijfsverzorging tot 2003 en ben daarna gepensioneerd.

Mooiste plek in Langedijk?

Het Oosterdelgebied maar ook het museum Broekerveiling waar ik ondertussen 16 jaar rondleider ben.

Mooiste herinnering?

De kermis in Zuid Scharwoude maar ook de verkiezing in het waterschap H.H.N.K. in 2003 waar ik 12 jaar actief ben geweest.

Als u burgemeester was?

Dan zou ik een tunnelbak maken in de 504 voor een betere doorstroming van de Dorpsstraat en de Voorburggracht. Ik ben ook voor het behoud van het museum BroekerVeiling en nieuwsgierig hoe het straks na de fusie met Heerhugowaard verloopt.

Het beste advies dat u ooit kreeg?

Doe maar gewoon, doe je best en geef niet op. Dit advies kreeg ik van mijn vader.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Het dorpse karakter voor Landedijk kunnen behouden, maar ook op een goede samenwerking na de fusie met Heerhugowaard.

Wie is uw opvolger?

Hans de Graaf. Mijn vraag voor Hans is hoe hij de nieuwe fusie met Heerhugowaard ziet.