Grote verandering voor Bram Dekker uit Oudkarspel. Afgelopen dinsdagochtend vertrok hij naar Oklahoma om daar te gaan studeren en sporten.
Grote verandering voor Bram Dekker uit Oudkarspel. Afgelopen dinsdagochtend vertrok hij naar Oklahoma om daar te gaan studeren en sporten. (Foto: Theo Annes)

Amerikaans avontuur voor Bram Dekker (17): van DTS naar The Drovers

OUDKARSPEL – Zeventien jaar is hij pas, en nu al steekt Bram Dekker de grote oceaan over naar Amerika. Naar de staat Oklahoma, waar de Langedijker op de USAO-universiteit gaat studeren en sporten.

Door Ruud de Waard

Afgelopen dinsdagochtend, rond de klok van half elf, nam Bram op Schiphol afscheid van zijn familie. Op weg naar een nieuwe toekomst. Bram heeft net zijn vwo-diploma op zak en kiest nu het ruime sop.


De komende vier jaar staan voor hem in het teken van studie en sport. In Oklahoma. “In Amerika is sport heel belangrijk en dat gold bij de keuze voor een universiteit dan ook als doorslaggevend. Ik ben al jaren een voetballende keeper en daar hebben ze nu in Oklahoma waarschijnlijk grote behoefte aan.’’

AZ Voetbalschool

Al op vijfjarige leeftijd werd Bram lid van voetbalvereniging DTS. ‘’Ik begon bij de kabouters en DTS was lekker dicht bij huis,’’ lacht de toekomstige student. ‘’Na DTS speelde ik nog een aantal seizoenen bij SVW’27 in Heerhugowaard en de laatste jaren bij het Alkmaarse AFC’34. Eerst als veldspeler en later als doelman.’’ Dat de jeugdige Langedijker talent had werd duidelijk toen hij werd aangenomen bij de voetbalschool van AZ. ‘’Dat duurde helaas niet lang, omdat ik een zware blessure opliep.’’ Verder stond Bram twee seizoenen onder de lat bij twee vertegenwoordigende elftallen van de KNVB: onder 15 en onder 16. In 2019 werd Bram en zijn team kampioen van de landelijke 3e divisie.

Studie

Na de lagere school ging Bram naar het Han Fortmann College in Heerhugowaard waar hij kort geleden zijn diploma behaalde. ‘’Ik wist nog niet echt wat ik wilde worden, maar economie was toch wel de eerste keus.’’ Toch kwam er een onverwachts besluit, waar Brams ouders van opkeken. "We zaten een keer met het hele gezin in de tuin toen Bram een opmerking plaatste: 'O, er kan binnenkort een bericht komen uit Amerika.

Lees verder op pagina 5

Bram Dekker toen en nu.