Harry Knijnenburg (links) geeft wat informatie aan de nieuwe huurders van de akker: Jorn (midden) en Daniel.
Harry Knijnenburg (links) geeft wat informatie aan de nieuwe huurders van de akker: Jorn (midden) en Daniel. (Foto: Theo Annes)

Harry draagt akker na vijf jaar 'tuinen' over aan eigenaars Bakkershuys

BROEK OP LANGEDIJK – Samen met de kersverse eigenaren van restaurant ’t Bakkershuys - Daniël en Jorn - toog Harry Knijnenburg per vlet naar zijn akker ‘Het Berouw’, om de nieuwe huurders de laatste tips te geven hoe om te gaan met dit stukje prachtige natuur in het Oosterdelgebied.

Akkers Oosterdelgebied erg gewild

Na een ingrijpende ruilverkaveling werd de polder Geestmerambacht heringericht. Waterwegen maakten plaatsen voor rijwegen en van het oude eilandenrijk bleef alleen het Oosterdel over. Een aantal akkers wordt nu verhuurd aan hobbytuinders. Het gebied is ingericht als cultuurlandschap en de eilanden zijn geschikt voor kleinschalige tuinbouw, als natuurzones of voor recreatie. In 2015 kreeg Harry Knijnenburg uit Sint-Pancras de toewijzing van de akker ‘Het Berouw’.

Moestuin

‘’Daarvoor had ik 25 jaar een moestuin. De eerste kennismaking verklaarde de naam volkomen; wat een treurnis. 3,5 snees (oftewel 800 vierkante meter) manshoog riet, margrieten en andere ongewenste groeisels. De hele boel werd omgeploegd en ik kon starten met het planten van aardbeien, bessen, frambozen en knoflook,’’ zegt Harry Knijnenburg die afgelopen week zijn akker overdroeg aan de eigenaren van restaurant ’t Bakkerhuys.

Zware start

Daniël en Jorn namen begin maart het restaurant over en hadden de grote pech dat zij per zondag 15 maart de deuren moesten sluiten vanwege het coronavirus. ‘’Dat was flink balen,’’ zegt Daniël. ‘’Alle voorraad uit de keuken moesten we weggeven of weggooien. Zonde! Er kwam geen euro meer binnen dus besloten we om op het land te gaan werken. Dat hebben we tien weken volgehouden, zodat we toch onze rekeningen konden betalen. Maar de start van ons ondernemerschap was inderdaad heel zwaar.’’

Verse vruchten

Toen bekend werd dat Harry Knijnenburg het na vijf jaar voor gezien hield - het werd hem echt te zwaar en hij wilde graag meer aandacht kunnen besteden aan andere hobby’s - gaven Daniël en Jorn aan interesse te hebben om de akker over te nemen. ‘’We hebben er beiden veel zin’’ zegt Jorn. ‘’Het is mooi dat we met een vletje naar de akker kunnen varen en daar kunnen proberen om zoveel mogelijk producten te kweken. We denken dat onze chef-kok blij zal zijn met veel kakelverse aardbeien, frambozen en bessen van eigen grond. We zijn blij dat we ook de boot en andere gereedschappen van Harry hebben over kunnen nemen.’’

Veel aandacht

Zo’n eilandakker heeft veel aandacht nodig. Harry: ‘’Vooral als je pech hebt dat ratten de aardbeien en pompoenen aanvreten, of dat de motor van het vletje niet wil starten. Maar als je eenmaal moe van het schoffelen of plukken met een volle picknickmand en een bak vers gezette koffie in het zonnetje zit te mijmeren, dan voelde ik me echt de koning te rijk. Als ik zo zie hoe Daniël en Jorn interesse tonen in hoe het allemaal werkt, dan moet het zeker goed komen. Maar misschien niet in hun hagelwitte overhemden,’’ lacht Harry, die zich nu gaat richten op zijn nieuwe projecten.

Jorn en Daniel huren de akker 'Het Berouw'.