Weet jij nog een leuke activiteit? De jongerenwerkers helpen je om je ideeën te realiseren.
Weet jij nog een leuke activiteit? De jongerenwerkers helpen je om je ideeën te realiseren. (Foto: Alexandra Heeremans)

'Jongerenwerkers Dijk & Waard zijn echt geweldig in hun vak'

HEERHUGOWAARD/ LANGEDIJK – De jeugd is momenteel aan zet in de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard en dat zullen we weten ook. Tal van activiteiten van uiteenlopende aard worden georganiseerd vóór en dóór jongeren. Ze krijgen daarbij ondersteuning van onder meer de jongerenwerkers, welzijnsorganisaties, jongerencentra De Huiskamer in Langedijk en Kompleks in Heerhugowaard en Cool kunst en cultuur. Belangrijke spil in het geheel is cultuurverbinder jongeren Jasmijn van Vliet, die de rol van coördinator op zich neemt. “Geweldig dat de gemeenten het lef hebben om jongeren zoveel vrijheid te geven om hun eigen ideeën te ontplooien!”

Cultuurverbinder Jasmijn: 'Fijn dat er snelle klappen gemaakt kunnen worden'

Begin maart, twee weken voordat de regering het drastische besluit nam om over te gaan tot de intelligente lockdown, werd Jasmijn aangesteld als cultuurverbinder jongeren. De coronacrisis heeft haar plannen aardig in de war geschopt, maar ze is niet het type om het koppie erbij te laten hangen. “De afgelopen maanden hebben me geleerd om in te spelen op wat de dag me brengt”, vertelt ze op het terras voor jongerencentrum Kompleks. “Het onderzoek naar de wensen en behoeften van jongeren, en hoe zich dat verhoudt tot het huidige aanbod, staat nu even op een laag pitje. Dat pak ik na de zomer weer op. Nu ben ik vooral bezig met wat er binnen de beperkingen die er zijn, wél georganiseerd kan worden. Het project ‘Jeugd aan Zet’ sluit daar geweldig op aan. Jongeren kunnen ideeën aandragen en zien hun plannen in heel korte tijd verwezenlijkt worden. Heerlijk dat er snelle klappen gemaakt kunnen worden! En wat een geweldige jongerenwerkers lopen er rond in Heerhugowaard en Langedijk: mensen vol toewijding, betrokkenheid, enthousiasme en kennis, die náást de jongeren staan. Zij zijn echt geweldig in hun vak!”

Hunters

Zo zijn er de afgelopen weken onder begeleiding van het jongerenwerk al tal van activiteiten georganiseerd, om de jeugd – die de feestjes en festivals deze zomer moet missen – toch een mooie vakantie te kunnen bezorgen. Sportactiviteiten en -toernooien, zoals donderdag 30 juli nog een stuntsteptoernooi in het Waardse skatepark, zijn een groot succes. Op het voetbaltoernooi dat georganiseerd werd bij WMC kwamen zeventig à tachtig jongeren af. Maar ook de creatieve workshops muurschilderen, meubels pimpen en interieurdesign werden enthousiast ontvangen. Op stapel staan onder meer nog een rapworkshop in Kompleks, een podcastworkshop in de Huiskamer, een theaterescapetour in Cool, paintballen/lasergamen bij camping dijk en waard in recreatiegebied Geestmerambacht en Hunters, een spectaculair spel waarbij jongeren uit handen moeten zien te blijven van de politie. Stuk voor stuk ideeën die uit de koker van de jongeren zelf komen. Daarnaast is er een groep jongeren die de activiteiten van Jeugd aan Zet via vlogs vastlegt en een film van maakt die straks online te bekijken is.

Online versie Mixtream

Stilzitten is niks voor Jasmijn, dus ze maakt ook al volop plannen voor na de zomervakantie. Zo komt er toch een online versie van Mixtream, het jaarlijkse muziekfestijn dat in het Rosariumpark gehouden wordt maar nu vanwege de coronacrisis geen doorgang kan vinden. “Ik ben nauw betrokken bij de organisatie van Mixtream en omdat het ons vrijwilligers zwaar valt dat het festival niet door kan gaan, bedachten we dat we er dan online iets mee moesten doen. Zondag 30 augustus kun je via de social media-kanalen van Mixtream drie uur lang genieten van optredens, interviews en een gezellige popquiz. Het online organisatieteam rond Sjoert Bakker, René Bremmers en Chris Dekker is bezig er wat geweldigs van te maken. Daarnaast werken we aan een tweede deel van de HHW-cd. De eerste stamt al uit 2014, dus het is hoog tijd voor een nieuwe. Lokale bandjes uit Heerhugowaard en Langedijk nemen een single op en die komen op de Dijk & Waard-plaat. De bandjes mogen zelf aan de man brengen, zo kunnen ze wat extra geld verdienen om het leed van die maandenlange lege agenda wat te verzachten. De verwachting is dat we in het najaar hiermee aan de slag kunnen.”

Eenzame jongeren

Maar er is nog veel meer. Zo werkt Jasmijn is samenwerking met Siona Oosterkamp van het platform You-Ontmoeten aan een festival tegen de eenzaamheid in Cool. “Begin oktober is het de Week tegen de Eenzaamheid”, legt ze uit. “De focus ligt dan altijd op eenzame ouderen, maar er zijn ook heel veel jongeren die zich eenzaam voelen. Speciaal voor hen willen we een dag organiseren vol leuke activiteiten. In een denktank werken we nog aan de invulling, maar gedacht wordt aan in elk geval optredens (bijvoorbeeld van de rappers van de workshop) en een fototentoonstelling van Alexandra Heeremans. Jongeren die zelf ook foto’s of andere kunstvoorwerpen maken, nodigen we uit om hun werk ook te tonen.”

'Samen komen we een heel eind!'

Ook wordt nagedacht over een game event in Cool, dat ook ergens in het najaar moet gaan plaatsvinden. “Samen met een groep jongeren zoeken we nog naar een concrete invulling, maar ideeën zijn er genoeg! Natuurlijk weten we niet hoe het coronavirus zich gaat ontwikkelen in de herfst, maar welke beperkingen we ook op ons pad vinden, we proberen er altijd iets van te maken. En dankzij de steun, het begrip en de medewerking van de gemeentes Heerhugowaard en Langedijk en de verschillende betrokken organisaties, en het enthousiasme van de jongeren, komen we een heel eind!”

PATRICIA SMAGGE

Stuntsteppen in het skatepark.
Jasmijn: 'De jongerenwerkers zijn echt geweldig in hun vak!'