Uit handen van Tereza van de bibliotheek ontvangt Julia de tasjes met bestelde boeken.
Uit handen van Tereza van de bibliotheek ontvangt Julia de tasjes met bestelde boeken. (Foto: Theo Annes)

Julia bezorgt uw favoriete leesvoer thuis

ZUID-SCHARWOUDE - Dat je niet jong genoeg met vrijwilligerswerk kunt beginnen, bewijst de (net) 13-jarige Julia Schut uit Zuid-Scharwoude. Zij brengt elke vrijdag boeken van de bibliotheek thuis bij de mensen die boeken hebben besteld in de nieuwe Boeken bezorgservice van de bieb.

door marsha bakker

Bestelservice voor iedereen met leeshonger

"Heel Langedijk mag gebruik maken van deze service, dus soms moet ik van Zuid-Scharwoude hélemaal naar het uiterste puntje van Oudkarspel", vertelt ze. Klagen doet deze brugklasser van het Jan Arentsz Langedijk echter niet. "Iedereen is blij als ik aanbel! Ik vind het gewoon leuk om mensen te helpen, vooral oudere mensen. En omdat ik voor deze klus de elektrische fiets van m'n moeder mag lenen, is het fietsen ook helemaal niet erg. Ik kom op plekken in Langedijk waar ik anders nooit was geweest!"

"Onweer, hagelbuien of sneeuwstormen heeft ze nog niet gehad op vrijdag. Misschien dat ze tegen die tijd wel anders piept", vult haar moeder Irene lachend aan. "Maar ik moet zeggen dat ze echt altijd blij op pad gaat." Irene zag de opdracht voor een vrijwilliger gezocht voor de Bezorgservice op Facebook, via het Jongerenwerk Langedijk. "Het leek me meteen wel wat voor Julia, en die was gelukkig ook enthousiast." De oproep werd gedaan tijdens de eerste coronagolf, waarin de bibliotheek dicht moest. "Vooral ouderen gaven aan hun leeswerk enorm te missen", legt Tereza de Vries van de Bibliotheek uit. "Omdat we geen idee hadden hoe lang de sluiting zou duren, besloten we om, net als veel restaurants, ook een thuisbezorgservice van boeken te starten. Vrij snel nadat we via het Jongerenwerk van WonenPlus Welzijn een oproep deden voor jongeren die ons met hun fiets wilden helpen deze bezorgservice uit te voeren, meldde Julia zich aan."

Lees verder op pagina 3



Afbeelding
Afbeelding