Sinds 25 oktober kent heel Nederland hem: Wim Meyles, woordkunstenaar en gezegend met veel humor.
Sinds 25 oktober kent heel Nederland hem: Wim Meyles, woordkunstenaar en gezegend met veel humor. (Theo Annes)

Pancrasser taalhumorist Wim Meyles wint NK plezierdichten

SINT PANCRAS - In Langedijk is hij reeds lang beroemd. Wie kent hem niet van het Pancrasser schrijverscollectief ‘Sprank’ en van ‘Verhalen Halen’? Sinds 25 oktober kent heel Nederland hem: Wim Meyles, woordkunstenaar en gezegend met veel humor.

In Emmen werd hij uit acht finalisten gekozen tot Nederlands kampioen Light Verse. De Stichting Taalpodium Emmen (STEM) organiseert deze wedstrijd ieder jaar, deze keer helaas zonder publiek, om de bekende reden.

Light Verse

Wat is Light Verse? Het is een benaming voor luchtige, speelse gedichten. Drs. P. bedacht er de term ‘plezierdichten’ voor. In Light Verse staat het spelen met taal en versvormen centraal. Daarin is Wim Meyles een fenomeen. In zijn optredens maken zijn gevoel voor timing en zijn licht ironische stem zijn publiek vlot aan het lachen.

Wim Meyles (1949) is getrouwd met Alize de Graaf en woont in Sint Pancras. Hij werkte veertig jaar als docent Engels en als schooldecaan op het Jan Arentsz. Leerlingen hebben dierbare herinneringen aan hem: de leraar die behalve goed kon lesgeven en begeleiden, was ook in voor een goede grap.

Sinds zijn pensionering richt hij zich op taallessen voor buitenlanders, op het schrijven van humor en op het beeldhouwen. Momenteel heeft hij een langlopende expositie in Bergen.

Meyles deed voor de derde keer mee aan de jaarlijkse wedstrijd van STEM. Bij zijn debuut in 2018 bereikte hij de laatste acht en vorig jaar werd hij derde. Zondag 25 oktober bekroonde de jury hem dus tot Nederlands kampioen. De deskundige jury prijst hem om zijn veelzijdigheid en zijn onmiskenbare vakmanschap en is enthousiast over zijn schrijftechniek en geniale en verrassende woordgebruik. In een humoristisch vers op niveau draait het niet alleen om de clou. Elk woord moet weloverwogen worden gekozen.

Ook dit jaar is er een boekje samengesteld met de beste inzendingen voor het kampioenschap, met als titel ‘Lichtvoetig IV’. Dit boekje, met een voorwoord van Ivo de Wijs, is te bestellen via taalpodiummm@outlook.com.

Veelzijdigheid

Voor hij zich specifiek op light verse ging toeleggen, had Wim Meyles al een lange serie andere boeken op het gebied van taalhumor gepubliceerd: woordspelingen, korte verhalen, sprookjes, fabels en tegeltjesteksten.

Deze zomer kwam zijn 25e boek uit: ‘Ietsnut’, een bonte verzameling van speelse gedichten, aangevuld met twee korte cursussen voor wie eens zelf met taal wil spelen. Ach ja, het docentschap zit hem in het bloed …

Momenteel is Wim Meyles één van de vaste light verse-dichters van www.hetvrijevers.nl. Daarnaast staat er elke maandag van hem een snelsonnet over de actualiteit op www.gedichten.nl (klikken op ‘snelsonnet’).

Tijdens ‘Verhalen Halen’, het jaarlijkse spektakel waarbij Langedijker schrijvers zich kunnen presenteren, is Wim Meyles steevast degene die de avond afsluit en het publiek met een lach naar huis stuurt.

Dorpsdichter Ben Wansink omschrijft hem als een groot kunstenaar die in staat is om aan zware onderwerpen een luchtige benadering te geven. “Wim heeft een groot gevoel voor nuance, wat hem uniek maakt in ons dorp! Ik kan zeker twee vorige uitgaven van Wim aanbevelen: ‘Filosoviertjes’ en ‘Ik dicht plezier’, waarvan ik het genoegen had de humoristische illustraties te mogen maken, niet duur en reuze geschikt als decembergeschenk!”

Voor meer informatie: wimenalizemeyles@hetnet.nl

Enkele recente verzen van Wim Meyles:

Eerste levensbehoefte

Ze had totaal geen aandacht voor de golven,

dat is wat een mobieltje met je doet,

totdat ze door het water werd bedolven.

Een slechte combinatie, app en vloed.

Leven in coronatijd

Het valt me best wel mee,

die mix van deze twee:

plezier en hygiëne.

Ik voegde me gedwee:

één avondje café,

twee weken quarantaine.

Cruyffiaans

Marie beoordeelt haar figuur,

haar borsten met tevreden blik

en klaagt dan piccalillyzuur:

‘Mijn derrière is te dik.’

Hier past een liefdevol gebaar.

Ik zie het blote tafereel

en geef als troostend commentaar:

‘Elk voordeel heb zijn achterdeel.’

Doorbijtertje

Mathilde staat haar mannetje,

ontembaar is haar streven.

Ze heeft nog nooit een plannetje

mismoedig opgegeven.

Ze is een huistirannetje,

verbeten en gedreven.

Mathilde staat haar mannetje

voortdurend naar het leven.

Bemoeials

‘Wordt het niet tijd een e-bike uit te kiezen?’

‘Wij weten welke bril u sieren zou.'

Reclame is al net zoals mijn vrouw:

ik krijg voortdurend ongevraagd adviezen.