Een aantal leerlingen van groep 8 zullen het verhaal van de heilige Sint Martinus in de school ten gehore brengen.
Een aantal leerlingen van groep 8 zullen het verhaal van de heilige Sint Martinus in de school ten gehore brengen. (Foto: aangeleverd)

IKC Waterrijk viert het feest van Sint Maarten

NOORD-SCHARWOUDE - Omdat het beter is om niet langs de deuren te gaan op 11 november, vieren veel scholen het Sint-Maartenfeest die dag uitgebreid op school.

Zo ook IKC Waterrijk. Juf Chantal vertelt: "11 november is de dag dat ons lichtje branden mag. En dat lichtje schijnt zeker op IKC Waterrijk! Woensdag 11 november aan ons voorbij laten gaan in deze bijzonder tijd, dat doen we niet. Omdat er door onze burgemeester een duidelijke richtlijn gegeven is wat er in Langedijk wel en niet mogelijk is op 11 november, hebben we de kans gepakt om het op school te vieren. In de groepen zijn lampions gemaakt en deze kunnen we op deze manier ook aan elkaar laten zien. Een aantal leerlingen van groep 8 zullen het verhaal van de heilige Sint Martinus op drie plaatsen in de school ten gehore brengen. Deze plaatsen zijn door de BSO-leerlingen en begeleiders ingericht tot een bijzondere plek waar een stuk van het verhaal te zien en te horen is. De groepen 1 tot en met 8 zullen samen met hun lampion en lichtje een route lopen door de school. Als laatste wordt er in de hal samen een Sint-Maartenlied gezongen en volgt er natuurlijk een traktatie!”

IKC Oudkarspel

Ook de andere scholen vieren een alternatief Sint-Maartenfeest. Zo maken de kinderen van Het Mozaïek in Broek op Langedijk gewoonlampionnen en worden er op school Sint-Maarten liedjes gezongen. En daar stat vast wat lekkers tegenover! IKC Oudkarspel houdt een lampionnententoonstelling. Ariane Breimer: "Allente en daarmee ook IKC Oudkarspel ondersteunen het dringend advies van de Veiligheidsregio om geen Sint-Maarten te vieren. Om Sint Maarten niet zomaar voorbij te laten gaan, maken wij, net als voorgaande jaren in de klassen met de kinderen lampionnen. Er wordt echter niet zoals andere jaren een lichtjesroute door de school georganiseerd voor ouders en kinderen. Om toch alle kinderen de gelegenheid te geven elkaars lampion te bewonderen, worden de lampionnen op 10 november in de school tentoongesteld en krijgen alle kinderen de gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken. Voor ouders wordt er dan een virtuele tour langs alle lampionnen gemaakt.