Afbeelding
Ben Wansink

Even lachen..?

Normaal gesproken ben ik geen cafébezoeker. Vind het er vaak mistroostig en een hoop geblabla. "Daar kun je zelf ook wat van, man!", reageert mijn vrouw en ik ben bang dat ze gelijk heeft. Daarom, speciaal voor haar, een bewijs dat ook ik inderdaad slap OH'en kan. Lees je mee? De volgende keer weer wat serieuzer, dat beloof ik!

Kom laatst een bruin café binnen en ga aan de bar zitten. Ik bestel een drankje en kijk eens rond. Het is stil en de barkeeper gaapt opzichtig.

Ik ben dus de enige klant en niet in de stemming om een gesprek aan te gaan. Dan gaat de deur open en een oud mannetje stapt naar binnen. Hij groet en gaat aan de andere kant van de bar zitten. Hij bestelt 'n jonkie en trekt zijn jas uit.

Dan haalt hij uit zijn jaszak een doosje lucifers te voorschijn. Tenminste, ik denk dat er lucifers in zullen zitten. Hij schuift het doosje voorzichtig open en fluit. Uit het doosje springt een vlo! De man fluit nogmaals en wijst mijn kant op.

Vrolijk springt de vlo mijn richting op. De man fluit nogmaals, wijst naar het doosje en hup, de vlo springt terug het doosje in! De barkeeper kijkt gefascineerd toe. De handeling herhaalt zich: doosje open, fluiten, springen in mijn richting, fluiten, terug doosje in.

"Da's geinig..", zegt de barkeeper, "is dat te koop? Leuk voor de klanten!" Er wordt onderhandeld en voor € 500 verandert het doosje van eigenaar. Blij zet de barkeeper het doosje op de bar, opent het en wijst. De vlo springt weer mijn kant op. "Verdraaid, dat is nu al de derde keer!", roep ik boos en sla met één klap de vlo dood...

Het wordt even stil en dan fluit de barkeeper boos en wijst richting de deur. Ik laat wat geld achter en denk dat ik voorlopig niet meer in dat café toegelaten word!