Afbeelding
Rob Vroegop

10 vragen aan Rob Vroegop

Ik vind dat we trots moeten zijn op wat we momenteel in onze gemeente aan vaarwegen hebben. Zoals de wethouder Jongenelen al zegt, water is het goud van onze gemeente. Een ieder moet plezier beleven aan het water, zowel de mensen die er met een vaartuig gebruik van maken, maar ook de mensen die aan het vaarwater wonen. Daarom moet overlast zoveel mogelijk worden beperkt. Dat betekent dat er (net als op de weg) gehandhaafd moet worden. De afgelopen jaren is dat een beetje in de verdrukking geraakt, waardoor er momenteel op sommige plaatsen overlast is. Dit jaar is de aanpak een stuk beter, betere controle en overleg met de betrokkenen. Uitgangspunt blijft: regels zijn regels, en die regels zijn duidelijk.

De vraag van Dirk Jan Slot: Hoe zie jij de toename van het vaarverkeer?

Wie bent u?

Ik ben Rob Vroegop, voorzitter van Stichting Langedijk Waterrijk, een stichting die dit jaar zijn 25 jarig jubileum viert. Net voor de corona crisis hebben we een jubileumavond gehouden, daarna is het angstvallig stil gebleven. Geen Koolsail of andere evenementen. Gelukkig komt het leven nu weer een beetje op gang. Stichting Langedijk Waterrijk maakt zich sterk voor de doorvaarbaarheid van de vaarwegen in onze gemeente, echter, het blijft een cliché: het hoeft hier geen Giethoorn te worden. Wij organiseren nautische evenementen, en zorgen voor het behoud van het varend erfgoed uit onze omgeving. Daarnaast verzorg ik voor de stichting Veldzorg de eilandadministratie, het schouwen van de akkers, en het inperken van de ganzenpopulatie in het cultuurlandschap Oosterdel.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben er een van Bram Vroegop en Tiny Zijp. Geboren op Visserspad 1 te Noord Scharwoude, nu Voorburggracht 297. Mijn vader was vrachtwagenchauffeur voor de Waard transport. Mijn opa was Piet Vroegop, die zich in de jaren 70 sterk maakte voor Sint Pancras om deel te worden van de gemeente Langedijk, in plaats van de gemeente Alkmaar.

Wat heeft u met dit dorp?

Geboren en getogen, als 10 tot 12 jarige de verkaveling meegemaakt. Als zaterdagbaantje nog boerenkool uit 'de Oost' gehaald. Begonnen aan het Visserspad in Noord Scharwoude, via de Schoener in Broek op Langedijk naar de Bruggesloot in Broek op Langedijk, waar we nu al weer 20 jaar wonen.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

Dat is natuurlijk het cultuurlandschap Oosterdel, maar ook de Achterburggracht, vanaf de Kolenist in Zuid Scharwoude tot aan de scheepswerf van Pieter de Wit in Broek op Langedijk. Ik vaar hier graag een rondje om met mijn Langedijker rondkont.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Toch wel het negen eeuwen feest: met de hele buurt naar Schoorl, om daar samen met een boswachter dennenbomen te zagen en op te halen. Lege blikjes van De Burcht vullen met plantjes en aan de lantaarnpalen bevestigen. Goed voor de binding van de buurt.

Als u burgemeester was?

De overlast van een aantal vaargasten aanpakken, die verpesten het voor het overgrote deel van de mensen die zich wel aan de regels houden. En het zou prettig zijn dat de mensen hun vuurwerk bewaren tot 31 december. Daar mag wel wat harder tegen worden opgetreden.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Een advies van mijzelf, aan mijzelf: Trouw met Monique, nu alweer 28 jaar geleden.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Ik denk de wens van vele Langedijkers; dat onze dorpen hun huidige identiteit blijven behouden. Net als in de gemeente Bergen, waar nu ook een aantal dorpen onder vallen; ik ga nog steeds naar Schoorl, en niet naar Bergen. Dat moet hier ook zo blijven.

Wie is uw opvolger in deze rubriek?

Jan Witte van de Langedijker Veteranen, hoe ziet hij de toekomst van de veteranen in Langedijk?