Wethouder Ad Jongenelen onthulde samen met Ben Wansink, Peter de Nijs en Marieke Neesen het gedichtenbord bij de veiling.
Wethouder Ad Jongenelen onthulde samen met Ben Wansink, Peter de Nijs en Marieke Neesen het gedichtenbord bij de veiling. (Foto: Marjolein Ansink)

Gedichtenborden officieel onthuld

LANGEDIJK - Woensdag vond de officiƫle onthulling plaats van de gedichtenborden van dorpsdichter Ben Wansink, en presentatie van een speciale gedichtenborden fietsroute in de gemeente Langedijk.

Deze onthulling stond eerder gepland maar kon toen niet doorgaan vanwege de coronacrisis. De borden zijn toen wel al geplaatst. In aanwezigheid van wethouder Nils Langedijk, Marieke Neesen (Stichting Lief Langedijk), Wouter van Assendelft en enige bestuursleden van de STPL, waaronder Peter de Nijs en natuurlijk Ben Wansink zelf, vond de opening plaats bij Museum BroekerVeiling.

Op de borden staan gedichten afgedrukt van Ben Wansink, die betrekking hebben op ons dorp. De borden zijn mogelijk gemaakt door sponsoring van de Stichting Lief Langedijk, De Jong Reclame en de Stichting Promotie Langedijk, en zijn te vinden bij de Allemanskerk Oudkarspel, Sint-Jan-de-Doperkerk (Noord-Scharwoude), de Binding (Zuid-Scharwoude), het Geestmerambacht (ingang noordzijde), de BroekerVeiling (Broek op Langedijk) en ontmoetingshuis De Geist (Sint Pancras).

Na de officiƫle verrichtingen bij het bord bij de veiling deden de verschillende aanwezigen een woordje. "Deze borden geven een belangrijke toegevoegde waarde aan onze mooie gemeenschap", zei wethouder Jongenelen, en Marieke Neesen zei blij te zijn met een initiatief als deze van Ben Wansink. Namens Stichting Lief Langedijk ziet zij het als haar taak zulke cultuurhistorische verfraaiingen te ondersteunen.

Ben Wansink

Ben Wansink zelf zei: Langedijk laat zich vangen in woorden, hoewel misschien geen enkel woord de schoonheid van mijn dorp kan weergeven. Ik heb het toch geprobeerd en het resultaat hiervan is op zes plaatsten in ons Langedijk te vinden. Van Sint Pancras tot Koedijk, van Oudkarspel tot Broek op Langedijk en natuurlijk in Noord- en Zuid Scharwoude zijn de borden met gedichten te vinden. Ik bedank de gemeente Langedijk voor de medewerking en vergeet natuurlijk niet de sponsors die dit project mogelijk maakten: Stichting Lief Langedijk, Stichting Toeristische Promotie Langedijk en Reclamebureau De Jong. Een speciaal woord van dank van mijn kant voor Peter de Nijs, die met nimmer aflatende inzet en vol strijdlust op de barricade stond om de gedichtenborden in Langedijk geplaatst te krijgen! Ik wens dat de borden een bijdrage kunnen leveren aan de promotie van mijn dorp!

Tot slot:

Dicht de dorpen aan elkaar

Zoek verbinding en vind je weg

Geef de ander licht en warmte

Maak samen mooie dromen waar!"