Piet Beers (beheerder Behouden Huis) en Sladjana Dimitrijevic (beheerder Regthuis), twee actieve vrijwilligers
Piet Beers (beheerder Behouden Huis) en Sladjana Dimitrijevic (beheerder Regthuis), twee actieve vrijwilligers (Foto: Theo Annes)

Vrijwilligers met een hart van goud

OUDKARSPEL - Maandag 7 december is het weer de Nationale Vrijwilligersdag. Het is de traditie dat door het gehele land heen dan de vele vrijwilligers in het zonnetje gezet worden. Maar ook hier bepaalt corona de regie. Veel activiteiten liggen stil en meeste plekken waar de vrijwilligers hun goede werk doen zijn gesloten.

Daarom nam Sladjana Dimitrijevic het initiatief om met name de vrijwilligers die erg actief zijn in het Behouden Huis en het Regthuis via deze krant aan haar collega’s vrijwilligers een compliment te geven.

“De Stichting Hart van Oudkarspel zet zich sinds 2008 in voor het behoud van historische waardevolle gebouwen in het dorpsdeel Oudkarspel. De stichting nam zelf de exploitatie van het Behouden Huis op zich. Tot op de dag van vandaag is dat een groot succes! Het Behouden Huis is niet meer weg te denken uit het sociale en culturele leven van Langedijk.”, aldus Sladjana . In 2016 stond er weer een mooi, historisch pand op de nominatie te verdwijnen: het Regthuis, het voormalige raadhuis van Oudkarspel. Het is grotendeels in gebruik als officiële trouwlocatie en museum voor de Stichting Langedijker Verleden. Ook deze stichting maakt nu deel uit van Stichting Hart van Oudkarspel.

Sladjana: “Momenteel zijn 113 actieve vrijwilligers. Ik noem geen namen van de vrijwilligers en de activiteiten, want dan vergeet ik er zeker veel die ook hun verdiensten hebben. Wel wil ik de vrijwilligers van de knutselclub voor kinderen in het zonnetje zetten, waar veel kinderen vanaf 1988 lid van zijn geweest, maar nog steeds bestaat! Nu kunnen niet alle activiteiten worden uitgevoerd vanwege corona, maar zo gauw het kan staan de vrijwilligers weer klaar. Al die betrokken vrijwilligers en echt niet alleen afkomstig uit Oudkarspel, doen fantastisch werk. Een groot compliment aan al die mensen en laat ik vooral de beheerders, gastvrouwen, bestuursleden en leden van de activiteitencommissie niet vergeten!”

Trouwen

"Zij die trouwplannen hebben en een geschikte locatie zoeken kunnen, zonder enige verplichting, een afspraak maken om de ruimte van het Regthuis te bezichtigen die wij heel coranaproef hebben gemaakt. Ook voor de verhuur voor een cursus of vergadering kan men terecht in het Behouden Huis of het Regthuis. Het emailadres hiervoor is: info@behoudenhuisoudkarspel.nl, wij verzorgen dit graag.”

Als inwoners van Langedijk geïnspireerd zijn door bovenstaand verhaal en overwegen om ook vrijwilliger te worden, dan kunnen zij naar bovenvermeld emailadres mailen. Via een gesprek wordt dan bekeken wat u kunt betekenen voor het behoud van de prachtige ontmoetingsplekken in Oudkarspel! Wie vriend van het Behouden Huis wil worden kan zich aanmelden via www. behoudenhuisoudkarspel.nl. Tot slot: het museum van de Stichting Langedijker Verleden is elke zondagmiddag te bezichtigen.