Karel Balder, ontwerpster Foortje Bijvoet en wethouder Nils Langedijk onthullen gezamenlijk de Karel Balder bank.
Karel Balder, ontwerpster Foortje Bijvoet en wethouder Nils Langedijk onthullen gezamenlijk de Karel Balder bank. ((Foto: Theo Annes))

Eigen takkenbank voor Karel Balder

BROEK OP LANGEDIJK - Voormalig voorzitter van Millenniumgemeente Langedijk, Karel Balder, kreeg zaterdag 26 september uit handen van wethouder Nils Langedijk een unieke bank aangeboden.

Het zitmeubel bestaat uit twee stalen dragers en bossen wilgentenen. In een van de dragers staat Karel Balder bank. Het object krijgt een plaats tussen het oude gemeentehuis en De Binding.

Karel kreeg de bank vanwege zijn inzet voor een duurzame samenleving. Hij was in 2008 immers de trekker van de nieuw opgerichte Millenniumgemeente. Samen met onder meer de toenmalige raadsleden Jan Boot en Martin Wagenaar en Peter Valbracht introduceerden zij diverse duurzame activiteiten in en rond Langedijk. Een aantal daarvan, zoals Bekerstreet en het Repair Café, bestaan nog steeds. “Dat zegt wat over de vooruitziender blijk van de betrokkenen”, aldus Nils Langedijk.

Jubileumviering

De bijeenkomst in museum BroekerVeiling stond in het teken van het 12,5-jarig jubileum van Millenniumgemeente Langedijk. Die is inmiddels overgegaan in stichting Langedijk4GlobalGoals. Karel Balder wist in de beginjaren de toenmalige millenniumdoelen op passende wijze onder de aandacht van de bewoners en het lokale bedrijfsleven te brengen. Dat werd beloond met zijn eigen bank. De natuurlijke bank, in de volksmond ook wel takkenbank genoemd, is een ontwerp van Floortje Bijvoet. Het bestaat uit een basis van staal en een kern van wilgentenen. Die komen overigens uit het Oosterdelgebied. De materialen en de toekomstige locatie symboliseren het gedachtegoed van Langedijk4GlobalGoals: een ijzersterke basis, een lokale invulling en een eigen plaats in de gemeenschap.

Afbeelding
Afbeelding