Afbeelding
Jan Schuijt

10 vragen aan Jan Schuijt

Ik denk dat de diversiteit van de werkzaamheden en het contact met ondernemers mij het meest aantrekt.

Antwoord op de vraag van Lia Rezelman: Wat is nou het allerleukste in je werk als accountant?

Zo ben je met een startende ondernemer bezig om zijn administratie en financiële zaken in te richten en een moment later belt een onderneming voor een advies over de aankoop van een pand.

Wie bent u?

Ik ben Jan Schuijt 65 jaar en geboren en getogen in Langedijk, 41 jaar getrouwd met Wilma Buis en we hebben twee zonen en een dochter.

In 1989 ben ik samen met Wilma een administratie en belastingadvieskantoor begonnen in Langedijk.

Op dit moment zijn wij gevestigd in Broek op Langedijk aan de Bogert 2a.

Sinds 10 jaar werkt mijn oudste zoon Pieter mee in het bedrijf en voert samen met mij de directie, daarnaast werken Wilma, Loni en Wendy bij ons. Als NOAB gecertificeerd kantoor verwerken wij administratie, doen de loonadministratie, stellen jaarrekeningen samen en doen alle aangiftes voor 150 regionaal gevestigde bedrijven.

Wij zijn met onze branche organisatie bezig met het kantoor van de toekomst, steeds meer zullen de administratie digitaal worden verwerkt waardoor de verwerking vanaf elke locatie kan plaatsvinden.

Door de snelle verwerking van de gegevens kan eerder naar de resultaten van de onderneming gekeken worden en kan het bedrijfseconomisch en/ of fiscaal advies daar op worden aangepast.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben dr ien van Piet Schuijt en Alie van der Vliet, mijn vader is na een korte periode als tuinder overgestapt naar de Hoogovens en heeft daar interne opleidingen gevolgd tot procesoperator.

Mijn vader heeft als enige van de familie een IJ in de naam, kennelijk werd daar vroeger niet zo nauw naar gekeken, van zijn broers en zussen is er een geschreven als Schuyt, mijn vader als Schuijt en de rest als Schuit.

Mijn moeder was jarenlang het gezicht van het ontmoetingscentrum in Noord-Scharwoude, dit was een zalencentrum in het oude zusterhuis waar ze broodmaaltijden en recepties verzorgden.

Toen dat te zwaar werd heeft ze tot haar pensionering gewerkt als schoonmaakster.

Later regelde ze tripjes voor bewoners van Buiten Zorg en was actief bij de organisatie van bewonersactiviteiten. Het ondernemende heb ik wel van haar geërfd.

Wat heeft u met dit dorp?

Langedijk is in de loop der jaren behoorlijk veranderd maar het dorpse karakter is gelukkig blijven bestaan, daarom blijft het leuk wonen in Langedijk.

Mensen zijn behulpzaam en geïnteresseerd en er zijn tal van verenigingen waar je aansluiting kan vinden.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

De mooiste plek is de Kai tussen de lange Balkbrug en Broek op Langedijk, een prachtig stukje natuur waar je aan de ene kant langs het kanaal Alkmaar Kolhorn en aan de andere kant langs het duizend eilanden gebied loopt.

Tegen Broek kijk je uit over het ongerepte natuurgebied, prachtig om te zien.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Toen ik jong was werkte ik samen met mijn tweelingbroer Ben op het land bij tuinders uit Langedijk, lange dagen en hard werken maar prachtige herinneringen aan die tijd.

Verder is er eigenlijk maar één evenement voor mijn generatie is dat is negen eeuwen Langedijk, waanzinnig als je daar aan terugdenkt. De gezelligheid en de samenhorigheid waren enorm.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Als eerste zou ik meer doen aan huisvesting voor jongeren, prachtig al die nieuwbouwwijken die uit de grond worden gestampt maar een starter op de woningmarkt heeft daar geen boodschap aan.

Ook betaalbare huurwoningen zijn bijna niet voor handen.

Als tweede zou ik zorgen dat de er korte metten gemaakt wordt met de vernieling die de rivierkreeftjes aanrichten in het Duizend Eilanden-gebied, dit is een van de belangrijkste toeristische attracties van Langedijk en omstreken: houd dat in stand.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Een kennis met een fiscaal adviesbureau zei in mei 1989: “Begin je eigen administratiekantoor dan kan je de zaken regelen zoals je dat zelf graag zou willen."

Een zeer waardevol advies dat ik nog steeds in de praktijk toepas.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Probeer in de fusie de kernwaarden van de dorpen Langedijk en Heerhugowaard te behouden.

Wie is uw opvolger in deze rubriek?

Paul Leegwater: hoe zie jij de toekomst voor de agrariërs van Langedijk en omstreken?