Ron Karels, directeur van Museum BroekerVeiling: 'We willen een volgende stap zetten.'
Ron Karels, directeur van Museum BroekerVeiling: 'We willen een volgende stap zetten.' (Foto: Theo Annes)

Ron Karels: ‘We willen een volgende stap zetten’

BROEK OP LANGEDIJK – Op de dag dat ’s avonds weer een aantal nieuwe richtlijnen in gang gezet gaan worden, spraken we met Ron Karels, directeur van Museum BroekerVeiling. ‘’Net als alle andere musea in Nederland, heeft ook ons museum het zwaar.”

Helft minder bezoekers voor BroekerVeiling

“Vanaf half maart moesten we de deuren van ons museum sluiten. We kregen van de gemeente Langedijk wel toestemming om onze fluisterboten corona-proof te verhuren. Geweldig dat dat mocht! We waren een van de weinige in Nederland. En dat hebben we gemerkt! Werkelijk uit alle delen van het land kwamen mensen hier varen. Dus ondanks het coronavirus toch een beetje leven in de brouwerij. Vanaf 1 juni mochten we weer open maar, ondanks een drukke zomer, hebben we het best moeilijk. Groepsbezoek is niet mogelijk en alle evenementen hebben we moeten annuleren. Onder normale omstandigheden ontvangen wij jaarlijks ruim vijftigduizend bezoekers. Dit jaar niet meer dan de helft daarvan.”

Belangrijke steun

Vanaf het begin van de Corona-crisis is er overleg met de gemeente Langedijk over de voortgang van het museum. Ron daarover: “Het is geweldig dat college en raad niet alleen kijkt naar de korte termijn maar, juist nu, ook naar de lange termijn.”

Dit jaar springt de gemeente bij om, met hulp van de provincie, het museum overeind te houden. Karels daarover: “Anders wat het afgelopen, zo simpel is het.”

'Net als alle andere musea in Nederland, heeft ook ons museum het zwaar'

Zoals gezegd is het museum, samen met de beide fusiepartners Langedijk en Heerhugowaard, ook bezig met de toekomst. In het hart van de nieuwe gemeente ligt straks het Rijk der Duizend Eilanden en Museum BroekerVeiling.

In opdracht van de gemeente Langedijk vindt er een onderzoek plaats hoe het Oosterdelgebied duurzaam ontwikkeld kan worden in samenhang met het museum.

Thema groente

In de afgelopen jaren is het museum succesvol geherstructureerd.

Ron Karels: ‘’We kunnen stellen dat ons museum een succes is. Steeds meer bezoekers weten de weg te vinden naar Broek op Langedijk.

Grote groepen, scholen, vakantiegangers maar ook heel veel families en senioren. Ook de waardering is hoog. Dit jaar is alles echter anders. Maar we moeten daar niet te lang bij stilstaan. Vooruit kijken is belangrijk. We willen een volgende stap maken.

Van een lokaal museum, uitgroeien tot een boven regionaal museum rond het thema groente.

Het museum en het Oosterdelgebied bieden een unieke kans om de ontwikkelingen van vroeger en nu te tonen, alsmede de uitdagingen waar wij als consumenten en producenten staan.’’

Pakhuis van Sinterklaas

Museum BroekerVeiling hoopt in de laatste drie maanden van het jaar dat het aantal bezoekers nog een beetje kan groeien.

Ron Karels: ‘’Ons hele museum is corona veilig ingericht. In het museumrestaurant mogen we maar dertig personen tegelijk ontvangen.

Grote groepen gaat dus niet maar families en individuele bezoekers zijn van harte welkom. We zijn in overleg met de gemeente en doen er alles aan om voor de kinderen nog het Pakhuis van Sinterklaas te organiseren.

We blijven positief en kijken, samen met de gemeente, vol vertrouwen naar de toekomst.’’