Voorzitter Jos Neve en hoofdredacteur van de KLIN Frans Hand.
Voorzitter Jos Neve en hoofdredacteur van de KLIN Frans Hand. (Foto: Theo Annes)

Kalenders voor leden van jarige Vereniging Oud Sint-Pancras

SINT PANCRAS – De bijna negenhonderd leden van de Historische Vereniging Sint-Pancras hebben allemaal een verjaardagskalender in de brievenbus gekregen. Een kalender vol met prachtige foto’s, van Sint-Pancras toen en nu. De vereniging is opgericht op 8 oktober 1985 en deze mijlpaal moet natuurlijk gevierd worden.

‘’Wat eerst een werkgroep was, werd de Vereniging Oud Sint-Pancras,’’ zegt voorzitter en oud huisarts Jos Neve. ‘’Op 19 augustus 2003 werd de naam gewijzigd in Historische Vereniging Sint-Pancras. Met bijna negenhonderd leden en vele vrijwilligers zijn we een van de grootste historische verenigingen in de regio.’’ De verjaardagskalender is samengesteld uit een selectie van vele honderden foto’s uit het archief. De actuele foto’s op de kalender zijn speciaal voor de gelegenheid gemaakt door Koos Schoonhoven.

De KLIN

Een enthousiast redactieteam, onder leiding van hoofdredacteur Frans Hand, maakt voor de leden ieder jaar een fraai boekwerk: De KLIN. ‘’Onze vereniging stelt zich ten doel de geschiedenis van ons doelgebied voor toekomstige generaties vast te leggen. We verzamelen gegevens uit de archieven en ook tekeningen, foto’s en kaarten.’’ Een boekwerk met prachtige verhalen van vroeger en nu, gelardeerd met oude en nieuwe foto’s. Eind van dit jaar zal editie nummer 35 verschijnen. ‘’Naast De KLIN geven wij ook jaarlijks een krant uit, waardoor we onze leden optimaal kunnen informeren over bijvoorbeeld lezingen en tentoonstellingen die wij organiseren,’’ zegt Frans Hand. De krant wordt huis aan huis aan alle inwoners van Sint Pancras en Vronermeer-Noord bezorgd.

In het Verenigingsgebouw Achter Nobelhof 1 in Sint Pancras, het voormalige badhuis en consultatiebureau, heeft de Historische Vereniging Sint-Pancras in 2016 de sleutel ontvangen. Frans Hand: ‘’Het gebouw heeft jarenlang leeg gestaan. In 2014 konden we het gebouw, in samenwerking met Rob Logger, kopen. Waar we vergaderen, digitaliseren en tentoonstellingen kunnen organiseren. Voor de grotere presentaties wijken wij uit naar dorpshuis de Geist. Maar ondanks dat moeten wij bezoekers soms teleurstellen vanwege de belangstelling en grote opkomst.’’

Geschiedenis

Het dorp Sint Pancras, met rond de zesduizend inwoners kent een rijke geschiedenis. Sint Pancras ligt op een strandwal, een zandrug in een omgeving van klei en veen. Archeologische vondsten in deze strandwal wijzen op bewoning in de Late IJzertijd en de Romeinse tijd (ruwweg van 300 voor tot 400 na Christus. Na de Romeinse tijd is de strandwal waarschijnlijke enige tijd onbewoond geweest, maar vanaf omstreeks 600 na Christus hebben hier vermoedelijk weer Friezen gewoond. De vereniging is al enige tijd bezig met het digitaliseren van het gehele fotobestand. Een hels karwei dat enorm veel tijd vergt en nog wel enkele jaren kan duren. Extra hulp is altijd welkom.

Actief

De jarige Historische Vereniging Sint Pancras kent een zeer actief bestuur, bestaande uit: Jos Neve, voorzitter, Jaap de Wit, vicevoorzitter, Jan Steltenpool, secretaris, Peter Tergau, penningmeester, Frans Hand, hoofdredacteur De KLIN, Jeanette Schmidt-Boon, lid en Heleen van Sombroek-Kooij, lid. En naast het bestuur een enthousiaste archiefgroep, redactiecommissie, vrijwilligers en bezorgers. Naast het organiseren van lezingen, tentoonstellingen en wandelingen, is het ook mogelijk voor archeologie geïnteresseerde leden, onder deskundige leiding, om veldwerk te verrichten. Frans: ‘’Op 13 september organiseerde het nazomer comité met wat historische informatie van ons, een wandeling door het dorp, waarbij ook het Nobelhof is aangedaan. Hier kwamen maar liefst 125 belangstellenden op af.’’

Het lidmaatschap van de Historische Vereniging Sint-Pancras is slechts 15 euro per jaar. Meer informatie: info@hvsint-pancras.