Vol trots presenteerde het brandweerkorps Langedijk haar nieuwste aanwinst.
Vol trots presenteerde het brandweerkorps Langedijk haar nieuwste aanwinst. (Foto: Hylke Kingma)

Nieuwe aanwinst voor brandweer Langedijk

ZUID-SCHARWOUDE - Vol trots presenteerde het brandweerkorps Langedijk maandag haar nieuwste aanwinst: een nieuwe brandweerboot.

Aanwezig waren onder meer burgemeester Leontien Kompier, en teamcommandant van brandweer regio Alkmaar Elleke van Lingen. Zij wensten de aanwezigen van het Langedijker korps veel succes met de nieuwe boot en gaven complimenten aan de aanwezige werkgroep die verantwoordelijk was voor het ontwerp. De boot is inzetbaar voor de gehele veiligheidsregio en zal als standplaats de Langedijker brandweerkazerne in Zuid-Scharwoude hebben. De oude boot uit 2009 was nodig aan vervanging toe. De nieuwe boot heeft een 150 pk motor, drie keer zo sterk, aan stuurboordzijde een zijdeur en voorop een spuit met vaste pomp. De oude boot had een losse dompelpomp. Vanwege de vele lage bruggetjes in de regio wilde de werkgroep een boot die niet meer dan 1,10 meter boven de waterlijn uitsteekt. Om er toch een boog met sirene, alarmlichten en antennes op te hebben is deze neerklapbaar gemaakt. Het vaartuig is ook groter dan de oude: 1,5 meter langer en 60 centimeter breder. De komende twee weken worden de schippers door fabrikant Stormer Marine opgeleid om te varen met de nieuwe boot, die wezenlijk anders is dan zijn voorganger. De weken daarna wordt intern getraind op het te water laten en weer laden van de boot en het met duikuitrusting in en uit het water komen. De boot gaat op z'n vroegst begin december op de uitruk.

Burgemeester Leontien Kompier wenste het Langedijker korps veel succes met de nieuwe boot.
Burgemeester Leontien Kompier wenste het Langedijker korps veel succes met de nieuwe boot, die in december in gebruik zal worden genomen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Burgemeester Leontien Kompier wenste het Langedijker korps veel succes met de nieuwe boot.