Meneer Tromp legde uit hoe men vroeger leefde.
Meneer Tromp legde uit hoe men vroeger leefde. (Foto: Rodi Media / MB)

Op excursie in je eigen dorp

OUDKARSPEL - Hoe mooi je eigen dorp kan zijn en hoeveel er eigenlijk over valt te vertellen, hebben zeven groepen van het IKC Oudkarspel deze week ondervonden. Ze gingen op excursie naar de Allemanskerk en naar het Regthuis.

In de Allemanskerk leerden ze van meneer Polhuis alles over de verschillende symbolen, waarom de kerk geen toren heeft, over alle bijzondere plekjes in de kerk, zoals Het Schip en de Zijbeuken, de wenteltrap naar de toren, en over de betekenis van de glas-in-loodramen. De begraafplaats is altijd een indrukwekkende plek, maar met het graf van de onbekende soldaat.

In Het Regthuis werden de kinderen ontvangen door de heer Tromp, die alles vertelde over dit voormalige gemeentehuis van Oudkarspel, dat in vroeger tijden een 'Regthuys' was, een huis waar recht gesproken werd. Tegenwoordig kunnen mensen er trouwen èn er is een erg mooi museum op zolder. "Wisten jullie dat de Voorburggracht vroeger water was? Je kon alleen op de Dorpsstraat lopen, verder ging alles per schuit. En de Luizeknipper kermis, heeft iemand daar weleens van gehoord? Jullie opa en oma sliepen in een bedstee, soms zelfs in de stal tussen de schapen, kun je je dat voorstellen?" Met open mond luisterden de kinderen naar de verhalen, en met grote ogen keken ze naar de objecten in de museumruimte; van een 'belding' (telefoon) tot een 'mandje met snoepjes' (een zeepklopper); het was een ware ontdekkingstocht terug in de tijd.

Afbeelding
Afbeelding