Afbeelding
(Foto: Marjolein Ansink)

Twaalfde roman Afra Beemsterboer: 'Met de stroom mee'

LANGEDIJK - De 46-jarige Anna Groenendijk is al elf jaar weduwe nadat haar man Koen verdronk in de jachthaven van Wieringen. Sinds die tijd blijft ze blindelings aanmodderen met haar drie dochters en alle onbeantwoorde vragen die Koen achterliet, rondom zijn dood maar ook over zijn leven. Dan doet een vreemdelinge haar intrede in het plaatsje, en zij brengt dingen in beweging voor zowel Anna als voor haar oudste dochter, de 20-jarige Bente. Langzaam maar zeker ontdekt Anna een geheim verleden van Koen. Hoe goed kende ze haar man eigenlijk?

"Het was best een pittig gevecht, maar uiteindelijk heb ik het gewonnen: mijn twaalfde boek is een feit!

Aan het woord is de bekendste auteur van Langedijk, Afra Beemsterboer. Haar nieuwe roman heeft als titel ‘Met de stroom mee’. "Ik was onderweg met mijn nieuwste boek, dacht dat ik op de goede weg was. Maar nieuwe inzichten, onder andere door het volgen van een cursus, leerden mij dat ik een nieuwe start moest maken. Dus hupsakee, wat ik tot dan toe geschreven had ging de vuilnisbak in en ik begon opnieuw. Een valse start hoort nu eenmaal bij het schrijverschap: je denkt dat je er bent, totdat blijkt dat je het anders moet doen. Iedere schrijver kent de twijfel en jaagt de droom na om gedachten en gevoelens feilloos op het papier te krijgen. Je zoekt de zekerheid maar die bestaat, volgens mij, niet. Ik vind het van een zekere arrogantie getuigen als je denkt zeker te zijn over datgene wat je doet. Maar twijfel geeft ook inspiratie!"

Het werk van Afra Beemsterboer wordt gerekend tot de streekromans, ook wel familieromans of feelgood romans genoemd. Zelf gebruikt ze die termen liever niet.

Lees verder op pagina 3