'De eerste kilometers was het alleen maar genieten.'
'De eerste kilometers was het alleen maar genieten.' (Foto: aangeleverd)

Bas de Boer zwemt alternatieve tocht tegen kanker

LANGEDIJK - Zaterdag was het zo ver: Bas de Boer zwom zijn 11stedenzwemtocht tegen kanker, georganiseerd door Maarten van der Weijden. Hij zwom alleen niet met mensen uit heel Nederland, van Sneek naar Leeuwarden, maar ongeveer 10 kilometer van zijn huis in Broek op Langedijk, naar het Waagplein Alkmaar.

"Ik heb zo hard getraind om die 11stedenzwemtocht te kunnen zwemmen, ik heb honderden baantjes gezwommen in het zwembad en vele koude kilometers afgezien in natuurwater in en om Langedijk. Toen ik hoorde dat de hele 11stedenzwemtocht werd afgeblazen vanwege de coronaperikelen, was ik er wel even ziek van."

Al snel besluit Bas tóch te gaan zwemmen, maar dan een alternatieve tocht. "Ik kan al die mensen die mij al hadden gesponsord toch niet teleurstellen? Laat staan al die mensen waarvoor ik dit überhaupt wilde doen; die leven met kanker of met de gevolgen ervan." Er zat maar één ding op: tóch gaan zwemmen! Maar dan wel een stukje dichterbij huis...

Niet alleen

Naast Bas zwommen ook Ruby Groen, Mark van der Molen en Pim Groot een stuk mee. "En vergeet de begeleiding vanuit de boot én kano niet: Willem De Vries, Frank Mak en Walter Jorna. Medezwemmer Pim hield het de hele route vol om mee te zwemmen! Dat was bijna letterlijk een steun in de rug, je staat er niet alleen voor. Het tempo lag veel hoger als dat we vooraf hadden ingeschat en er was véél meer aandacht dan we hadden bedacht; van media, vrienden en familie, maar ook van compleet onbekenden. En natuurlijk het belangrijkste: we hebben een veel hoger sponsorbedrag binnengehaald dan verwacht."

Tempo

"We gingen veel sneller dan gepland. Ik heb altijd korte snelle stukken getraind. Ik heb bijvoorbeeld nooit langer dan een uur gezwommen. We hadden daarom verwacht dat ik in een veel lager tempo zou moeten gaan zwemmen om de tocht vol te houden. Walter, die ons vanuit de kano begeleidde zei de eerste kilometers ook steeds dat ik te snel ging. Maar ik voelde me goed, dus we hebben dat hogere tempo toch maar aangehouden. Achteraf bleek dat het kon, maar het heeft wel voor stress gezorgd in het begeleidingsteam, haha. Ook voor alle toeschouwers was het even haasten om op tijd ergens langs de route te kunnen staan."

Genieten

"De eerste kilometers was het alleen maar genieten. Alle mensen langs de kant, ik voelde me goed, de meezwemmers die voor veel extra energie zorgde. Tijdens de stop bij de Nollenbrug hadden we het zwaar. Een flinke bui, met harde wind waardoor we snel afkoelden. Toen dacht ik wel: we moeten er snel weer in, anders worden we te koud. Daar was iedereen het gelukkig mee eens. Dus snel een banaan en wat drinken en hup het kanaal weer in. Tussentijds werden we op de hoogte gehouden van het opgehaalde sponsorbedrag. Natuurlijk geweldig dat zoveel mensen op de dag zelf nog hebben gedoneerd. Sommige vrienden en familieleden hebben zelfs nog een tweede keer overgemaakt omdat ze zo onder de indruk waren."

Adrenaline

"Het laatste stuk toen we het Noordhollands kanaal op zwommen was ook pittig. We voelden de kilometers in onze schouders en benen. De stroom zat daar tegen en een flinke tegenwind. Daar was de aanmoediging van alle toeschouwers meer dan welkom. De aankomst bij het Waagplein was natuurlijk geweldig! We hebben het gewoon geflikt! In een recordtijd en met een mooi opgehaald sponsorbedrag. De adrenaline gierde nog door m'n lijf, direct na de tocht had ik lichamelijk écht nergens last van. Nu voel ik hier en daar wel dat ik mijn lichaam flink heb belast. Maar eigenlijk heb ik geen noemenswaardige klachten. De voorbereiding is blijkbaar goed geweest!"

Boven verwachting

De zwemtocht heeft heel wat los gemaakt, Bas is overladen met positieve reacties en aanmoedigingen. "Ook van mensen die we helemaal niet kennen. Ik dacht wel goed in de gaten te hebben waar er mensen stonden en wie er waren, maar achteraf bleek dat ik hier en daar toch wat had gemist. Bijvoorbeeld toen we langs de woonboten zwommen bij de Hoornse Vaart. Ik dacht dat er slechts één bewoner even was komen kijken, maar hoorde later van Marco, die ons vanuit de boot begeleidde, dat we vanaf bijna elke boot zijn aangemoedigd. Langs de hele tocht hebben vrienden en familieleden gestaan om ons aan te moedigen. Ook tijdens de pittige buien. Echt geweldig!

Geen zwart gat

Bas valt niet in een zwart gat na deze prestatie. "Dit avontuur smaakt echt naar meer. Ik ben geen dokter of onderzoeker, maar ben wél fit en hou van sporten en mijzelf uitdagen. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat ik dat inzet om anderen te helpen. Bovendien geeft het heel veel positieve energie om te zien en voelen wat deze zwemtocht met mensen heeft gedaan. Er hebben mensen staan huilen langs de kant van de weg en compleet onbekenden hebben hun levensverhaal met ons gedeeld. Dan merk je weer waar je het voor doet. Deze week nog vertelde een zakelijke relatie met tranen in zijn ogen dat hij het zo waardeert dat wij deze actie zijn gestart. Zijn vrouw is ongeneeslijk ziek, heeft hij net te horen gekregen. Dat komt wel even binnen."

De teller staat nu op € 7.154 terwijl Bas in eerste instantie voor € 5000,- ging. "En dat is tenslotte waar we het allemaal voor hebben gedaan. Geld inzamelen voor de Maarten van der Weijden foundation. Met dat geld kunnen jaarlijks 15 projecten, zonder aftrek van kosten worden gefinancierd. Ik wil iedereen ontzettend bedanken die me voor, tijdens en na mijn tocht heet gesteund en die geld heeft gedoneerd! Dat laatste kan nog steeds!" https://www.11stedenzwemtocht.nl/participant/bas-zwemt-tegen-kanker.

Op het Waagplein stonden de meezwemmers Ruby en Mark Pim en Bas op te wachten.