Afbeelding
Lida Schoon

10 vragen aan Lida Schoon


Antwoord op de vraag van Sylvia Smit: Lida, wat geeft jouw voldoening aan het vrijwilligerswerk bij Dorcas?

Dorcas is een christelijke organisatie die zich inzet voor hulp en ontwikkeling van de allerarmste. Dorcas ondersteunt projecten in Oost-Europa, Midden-Oosten en Afrika. Landelijk zijn er zo’n 40 Dorcas-winkels met 2e handsspullen. Door te werken met vrijwilligers wordt het grootste deel van de opbrengst van de winkels besteed aan hulp. Vanaf de opening van de winkel in Broek op Langedijk ben ik één van de 80 vrijwilligers. Het geeft mij voldoening dat ik op deze wijze iets kan betekenen voor mensen die vrijwel niets hebben. Daarnaast vind ik het gezellig om mensen uit Langedijk (en ver daarbuiten) in de winkel te ontmoeten.

Wie bent u?

Ik ben Lida Schoon-Barten, geboren in Noord-Scharwoude aan de Dorpsstraat en opgegroeid in de Oosterstraat. Later verhuisd naar de Voorburggracht in Zuid-Scharwoude, boven de winkel van Woldhuis. In 1978 gestart als gezinsverzorgster in Langedijk en in 1980 als kraamverzorgster in de regio. Een fijn beroep dat ik met plezier en liefde altijd heb gedaan. In 1984 ben ik getrouwd met Roel en zijn we gaan wonen aan de Korenmolen in Noord-Scharwoude. Daar zijn ook onze drie dochters geboren: Petra, Karen en Evelyn. In 2009 zijn we verhuisd naar de Rietgans in Broek op Langedijk. Twee dochters zijn inmiddels getrouwd en wonen ook in Langedijk.

Naast het werk bij de Dorcas werk ik een dagdeel bij een fijne familie en ben ik betrokken bij de Hervormde Gemeente in Broek op Langedijk waar wij als gezin aan verbonden zijn.

Van wie bent u dr ien?

Ik kom uit een gezin van drie kinderen, bestaande uit oudere zus Jellie en jongere broer Dirk.

Een dochter van Jaap Barten en Tinie Barten-Kamminga. Allebei echte Langedijkers, opgegroeid in Noord-Scharwoude. Mijn ouders waren mede-eigenaar en samen werkzaam in de zaak Woldhuis.

Wat heeft u met dit dorp?

Het is de plek waar ik ben geboren en opgegroeid , waar ik mijn familie, vrienden en bekenden kan ontmoeten. Het dorpse karakter met genoeg faciliteiten maken het voor mij een fijne plek om te wonen.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

Voor mij is dat het Duizend Eilandenrijk. De rust van het Oosterdelgebied, prachtig om te varen en te genieten van de natuur. De Noorderplas, waar het op een zomerse dag gezellig druk is.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Heel veel mooie en dierbare herinneringen heb ik aan dit dorp. Bijzonder waren de festiviteiten met 9-eeuwen Langedijk, met name de markt en de zuurkoolmaaltijd op de Dorpsstraat van Broek tot Oudkarspel.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Ik zou de verkeerssituatie rondom het Winkelcentrum Broekerveiling nog een keer opnieuw bekijken. Nu al is de aansluiting naar het fietspad niet veilig genoeg, en zeker gericht op de toekomst met nieuwbouwplannen die ook leiden tot meer verkeersstromen.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Het advies om de kraamopleiding te gaan volgen.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Mijn wens voor Langedijk is dat als wij opgaan in de gemeente Dijk en Waard, ons eigen dorpse karakter blijft bestaan. Verder dat de Langedijk nog meer doorvaarbaar wordt waardoor meer mensen kunnen genieten van wat Langedijk te bieden heeft.

Wie is uw opvolger?

Mijn opvolger is Ds. Leon van den Dool. Hoe heeft u uw eerste jaar als predikant in Broek op Langedijk ervaren?