50 jaar Radio Tour de France

Als jongen luisterde ik thuis in de worstmakerij van mijn vader al naar dit fenomeen. Een draad getrokken vanaf de distributie radio en we konden werken en luisteren. In de jaren 50 en 60 waren de commentatoren Jan Cottaar en Barend Barentse zeer geliefd bij de luisteraars.

In 1970 startte Kees Buurman met Radio Tour de France, een schot in de roos wat later blijkt!

Zijn kompanen George Thor en Willem van Kooten (Joost den Draaijer) maakten er op Hilversum-1, elke dag om 16.00 uur, een top radio programma van. Vanaf 1978 verzorgde Herman van der Velden tientallen jaren de muzikale omlijsting met Franse chansons. En tijdens de laatste 5 km de tune Turantuella van trompettist Rein van den Broek, van de Haarlemse groep Ekseption.

De Belg Raymond Nackaerts reed 33 jaar op zijn BMWmotor voor Radio Tour de France. In de beginjaren met de legendarische Theo Koomen achterop.

Theo maakte van de saaiste etappe een speltakel! Als Theo toe was aan een sanitaire stop kwam er in het verslag altijd wel een lange tunnel. Met de komst van TV beelden naast het radio verslag viel hij helaas wel eens door de mand.

De ploegen van RTDF bestonden soms wel uit 20 personen. Verslaggevers, regisseurs, techniekers, producers en chauffeurs. Gerard Koel reed 30 jaar lang als chauffeur voor RTDF. Een man met verstand van wielrennen en humor, hij had zelf ook gefietst.

In de jaren 1977-1984 waren er vaste rubrieken in de RTDF-uitzending. Bij voorbeeld “De Kneetstory” met Gerrie Knetemann, altijd lachen!

Van 1973 tot 1976 zat Mart Smeets achter op de motor, een vakman, later zeker op TV met zijn Avond Etappe! Heden ten dage waardeer ik Sebastiaan Timmerman zeer.

In die 50 jaar Radio Tour de France hebben heel veel bekende namen de revue gepasseerd. Onder andere Jacques Chapel, Ferry de Groot, Koos Posthuma, Henk Terlingen, Eddy Becker, Hans Hoogendoorn, Herman Stok, Evert ten Napel, Hans Prakke, Lex Harding, Gio Lippens, André van Duin, Tom van ’t Hek, Klaas Samplonius, Heinze Bakker, Felix Meurders, Sjors Fröhlich, Dione de Graaff, Jeroen Wielaert, Leo Driessen, Harrie Jansen, Jan Douwe Kroeske, Koen Verhoeff. En de absolute topper op wielergebied is voor mij Jean Nelissen.

50 jaar RADIO TOUR DE FRANCE, TOURFLITS! Als je het leest dan hóór je het…

Bedankt bedenker Kees Buurman voor 50 jaar Tour plezier op de radio!