v.l.n.r. Hans de Rijcke (2), kampioen Louis Schilder, en Jack Beers (3).
v.l.n.r. Hans de Rijcke (2), kampioen Louis Schilder, en Jack Beers (3). (Foto: aangeleverd)

Nederlands Sajet Kolfkampioenschap

ZUID SCHARWOUDE - In café De Schelvis wordt op zaterdag 7 maart voor de 35ste keer het Nederlands kampioenschap sajetkolven gehouden voor mannen.

De kolfsport wordt al sinds de dertiende eeuw beoefend. Voortgekomen uit het maliespel en is de voorloper van het huidige golf. Een eeuwenoude sport die vroeger in heel Nederland werd gespeeld maar nu alleen nog in de kop van Noord Holland, Friesland en Utrecht voorkomt.

De kolfsport kent twee varianten, gummie en sajet, die ook nu nog door zo'n 500 mannen en vrouwen met enthousiasme wordt gespeeld. Wie wordt de opvolger van Louis Schilder, de kampioen van 2019, van kolfvereniging Niet Klappen uit Hoogwoud? Natuurlijk zal Schilder zijn titel komen verdedigen. Er wordt gekolfd volgens het wedstrijdreglement van de Koninklijke Nederlandse Kolfbond.

De voorwedstrijden beginnen op zaterdag 7 maart om 10.00 uur. Zaterdag om 19.00 uur begint de finale. Iedereen is welkom om de kolfsport eens van dichtbij te bekijken. De toegang is gratis.

Kolfbaan met kolvers naar een tekening van P. v. L . (Uit den Atlas van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap te Amsterdam, 1650.