Afbeelding
(Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL-VINCENT DE VRIES)

Langedijkse schaatster Robin Groot zet fantastische prestatie neer

BROEK OP LANGEDIJK – Beladen met maar liefst zeven medailles, stapte Robin Groot vorige week maandagochtend in de bus naar het vliegveld in Warschau, op weg naar haar thuis in Broek op Langedijk. De 19-jarige Langedijkse pakte tijdens het WK voor junioren maar liefst vier gouden plakken, twee zilveren en een bronzen plak.

door Ruud de Waard

Meegereisde familie ging uit zijn dak bij de finish

Een fantastische prestatie en een absoluut hoogtepunt van het juniorentijdperk, dat in het Poolse Tomaszow Mazowiecki werd afgesloten.

''Het was een geweldige ervaring,'' zegt de kersverse wereldkampioene die de laatste jaren een enorme progressie heeft doorgemaakt. ''Mijn hele familie was aanwezig en dat was voor mij een extra stimulans om goede resultaten te halen. In Polen reed ik mijn tweede WK. Vorig jaar in het Italiaanse Baselga di Pine pakte ik drie medailles – zilver op de 3000 meter, zilver op de ploegenachtervolging en brons op de massastart. Ik heb een goed seizoen achter de rug en had voor het WK al een goed voorgevoel dat het goed zou gaan. Maar dat ik met vier wereldtitels naar huis zou gaan had ik nooit durven dromen. Dit is ook een mooi afscheid van de periode junioren en nu maar afwachten wat het nieuwe seizoen bij de senioren gaat brengen.''

Brons en goud

Op de eerste wedstrijd stonden twee ritten op het programma. De 500 en de 1500 meter. Met een tijd van 39.86 pakte Robin de derde plaats. ''Het had beter gekund, maar ik had weinig tijd om erover na te denken, want ook de 1500 meter stond op het programma.'' Robin reed in de voorlaatste rit een knappe tijd van 2.01,04 en het was wachten wat concurrent Femke Kok zou doen. ''Na 700 meter had zij bijna een seconde voorsprong op mij, maar in de twee slotronden verloor zij tijd en eindigde met 2.01,28 net achter mij. Mijn eerste wereldtitel was een feit.'' Ook de hele familie die aan de finish stond ging uit zijn dak toen bleek dat hun Robin wereldkampioen was geworden.

Kapot

Robin Groot, die een hbo-opleiding volgt op de Johan Cruyff Academie, heeft er, naast haar studie, alles aan gedaan om zo sterk mogelijk op het WK te verschijnen. Op de tweede wedstrijddag reed de Langedijkse, die al op zesjarige leeftijd bij de Alkmaarsche IJsclub schaatsen leerde, de 1000 en 3000 meter op het programma. ''Ik werd tweede op de 1000 meter. Ik was kapot maar ik haalde alles uit mijn lijf om een goede 3000 meter te rijden. Ik moest na Femke Kok rijden en een tijd neerzetten van 4.11. Mijn persoonlijk record is 4.13,09 dus ik moest minimaal twee seconden sneller rijden."

Lees verder op pagina 3.

Afbeelding