Onder toeziend oog van bakker Jaco Schippers een draai maken aan het Rad van Geluk .
Onder toeziend oog van bakker Jaco Schippers een draai maken aan het Rad van Geluk . (Foto: Ton van Veen)

Met bakkerij ondernemen als idealist

ZAANDAM – Ondernemen als idealist; kan dat nog vandaag de dag? Draait het bij de meeste ondernemers niet om zoveel mogelijk euro’s binnen te harken? Jaco Schippers kan zeker ‘simpel’ meer geld verdienen want zijn drie winkels worden inmiddels goed bezocht. En de producten zijn tongstrelend goed. “Ik kan mijn artikelen duurder maken en zo meer omzetten. Maar dat doe ik niet. Ik kies voor het business model ‘We love to bake you happy‘.”

Ondernemer Jaco Schippers ziet zijn bakkerij als sociaal middelpunt

Inmiddels wordt er bij KISS Bakery dagelijks op drie locaties brood, croissants en taartjes gebakken. Wat in september 2016 in de Verskade aan de Westzijde begon, groeide uit tot een tweede filiaal bij de AH XL (bij het ZMC in Zaandam). In 2019 werd in Roodswijk het derde KISS-filiaal geopend. Toevallig ook naast een AH-supermarkt. De vestigingen naast ’s lands grootste kruidenier - die toch ook goed brood verkoopt – weerhoudt KISS Bakery niet te groeien.

Ander bakproces

“Ik weet precies hoe daar wordt gewerkt. Als manager bij een productiebakkerij, waar 150 man personeel brood en banket bakte voor onder meer La Place, IKEA en verschillende bedrijfsrestaurants, weet ik wat daar in de schappen ligt. Ik heb 25 jaar in die wereld gewerkt. In mijn KISS Bakery kies ik niet voor driehonderd verschillende producten maar circa dertig. Een simpel en overzichtelijk assortiment. We bakken ons brood volgens een ander proces en met andere ingrediënten dan bij een centrale bakkerij. Teveel verschillende producten maken gaat vaak ten koste van versheid en dus kwaliteit.”

Bakken om blij te maken

En juist met kwaliteit in smaak weet KISS Bakery zich te onderscheiden. Niet altijd in vorm. Want geen stokbrood is hetzelfde en de razend lekkere haverkoeken kunnen mooi plat zijn, maar ook bol en rond. Alles is handwerk. En achter de slogan ‘We love to bake you happy‘ zit niet alleen de motivatie om tevreden klanten te maken, maar ook een goede band op te bouwen én houden met leveranciers en collega’s op de winkelvloer. “Bij ons wordt je geholpen door vrolijk personeel en krijg je een kwaliteitsproduct voor een schappelijke prijs. Wie wordt daar niet blij van?” zegt Jaco met een glimlach.

(VERVOLG OP PAGINA 9)

Afbeelding
Afbeelding
De bakkerij als sociaal middelpunt is de opzet van de KISS Bakery.
Afbeelding
Afbeelding