Frank Tijdeman nodigt belangstellenden graag uit
Frank Tijdeman nodigt belangstellenden graag uit (Foto: KK Media)

'Gens una sumus'

ZAANDAM - Een kop die vragen oproept. De schakers onder de lezers zullen het ongetwijfeld meteen weten. De kreet 'Gens una sumus' is het motto van de FIDE, de wereldschaakbond. In het BOKO Biljart- en Denksportcentrum aan de Kraakstraat heeft men dit motto omarmd. 'Ook hier zijn wij een grote familie!' laat voorzitter Frank Tijdeman vol trots weten.

Daar waar vroeger de jeugd de kleuterschool Het Roefje bezocht is in de loop der jaren een prachtig multifunctioneel gebouw gerealiseerd. In niets is meer te herkennen dat het avontuur ooit in 1982 startte in het eerste permanente onderkomen het "HONGK", een veredelde voetbalkeet in de Vijfhoek. Dat er op enig moment een ander onderkomen gezocht werd maakte het noodzakelijk dat er subsidies gevonden moesten worden.

Bij de voormalige kleuterschool werd al snel van de zandbak een parkeerterrein gemaakt. Er werd bijgebouwd om ruimte te kunnen bieden aan het steeds groeiende aantal bezoekers. De huidige preses Frank Tijdeman was in een eerdere periode al voorzitter van de club. Na een periode 'elders vertoeven' is hij weer in functie teruggekeerd. 'En dan mag je trots zijn als je ziet hoe het hier reilt en zeilt. Neem alleen maar het feit dat het hele pand schuldenvrij is. Een topprestatie.'

Heden ten dage vinden liefst 15 biljartclubs en drie bridgeclubs er onderdak. Ook Mahjong- en klaverjasspelers zijn er te vinden. Per week komen er zo'n 600/700 bezoekers over de vloer. De totale klus wordt gerund door vrijwilligers. Naast het bestuur van vijf personen alleen al 20 barvrijwilligers. Gerecruteerd uit de diverse clubs en waar noodzakelijk aangevuld met familieleden.

Het sluiten van de diverse buurtcentra speelde het BOKO centrum in de kaart. 'Er ontstond een toeloop die we goed aan konden. De gemiddelde leeftijd van onze gasten is wat hoger. Gelukkig zijn er vele jeugdschakers die met hun gemĂȘleerde samenstelling zorgen voor een mooie sfeer.