Afbeelding
(Foto: PixaBay)

Skeelerbaan komt dichterbij

STREEK - Reeds enkele jaren heeft STG Zaanstreek met gemeente Zaanstad gesprekken over een skeelerbaan in de Zaanstreek geïntensiveerd. Als vereniging is er veel te bieden, alleen de trainingsmogelijkheden waren niet voldoende afgestemd op deze tijd. Door klimaatverandering zijn er minder ijswinters en voor ons minder gelegenheid op natuurijs te trainen. Kinderen leren van huis uit niet meer om in de winter op de sloot te gaan schaatsen, wat vroeger heel gewoon was.

Ook IJsvereniging Assendelft klopte bij de gemeente aan met de wens een deel van het terrein te asfalteren, om in de winter sneller ijs van dikte te hebben en in de zomer asfalt voor inline skaten. 'Afgelopen zomer hebben we voor het eerst gezamenlijk gesproken met gemeente Zaanstad met als doel op de locatie Assendelft een échte skeelerbaan te realiseren. Uiteraard met behoud van de historische 160 meter lange 'korte baan', want áls er ijs ligt, dan wil de vereniging weer wedstrijden organiseren voor regionale en landelijke toppers' zo laat Kees Waqué, voorzitter STG, weten op de clubwebsite.

Het laatste half jaar is snel gegaan. Tijdens een meeting over de Sport en Visie van Gemeente Zaanstad heeft Waqué tijdens een introductie van de vereniging, een symbolisch 100 mm inline skate wiel gegeven aan wethouder Gerard Slegers. Begin februari gaf de wethouder tijdens de receptie van het 150 jarig bestaan van IJsvereniging Assendelft een 'cheque' aan voorzitter Ton Zuidervaart, te besteden aan een inline skate baan. Voor zowel IJsvereniging Assendelft als STG Zaanstreek reden om snel stappen te nemen en met voorstellen te komen naar de gemeente. Onlangs is de pas aangelegde inline skatebaan van IJsvereniging Warmond bezocht om te kijken of deze opzet in Assendelft past.