Rick den Hollander, rechts, in de werkplaats met twee deelnemers.
Rick den Hollander, rechts, in de werkplaats met twee deelnemers. (Foto: Dirk Karten)

‘Een schip is de wereld in het klein’

WEST-KNOLLENDAM – “Ik ging scheiden, raakte mijn baan kwijt, drank, drugs… Gelukkig gaat het nu weer de goede kant met me op. Ik ben zelfs naar Bazel gevaren en heb zelfs zicht op een baan”, zegt een van de mannen die hun zijn leven weer op de juiste koers krijgt met hulp van stichting De Wilde Vaart. “Voor hem geen slaapplek meer onder de brug”, zegt Rick den Hollander, directeur nautische zaken tevreden.

Stichting De Wilde Vaart zoekt vrijwilligers

Zacht kabbelt het water in de Tapsloot rond het ex-charterschip aan de kade van de Kantoorweg in West-Knollendam. Varend hart van de stichting die zich inzet voor mensen die letterlijk aan lager wal zijn geraakt doordat ze minder geluk in hun leven hadden. Dat doen Rick den Hollander en Dirk de Mooij, directeur algemene zaken, samen met een groepje vrijwilligers. Juist om meer vrijwilligers te vinden zochten de mannen de publiciteit op.

Perspectief op werk

“We geven weer invulling aan een mensenleven met nautische dagactiviteiten met als doel re-integratie in het arbeidsproces. Dat doen we voor jongeren vanaf zestien jaar tot een leeftijd van circa vijftig jaar. Het is laagdrempelig in de praktijk leren met perspectief op werk”, vertelt Rick.

Betere toekomst

Los van het feit dat hijzelf twintig jaar heeft gewerkt in de chartervaart personenvervoer, heeft Rick een achtergrond als sociaal werker. Het duo ontmoette elkaar toen ze bij dnoDoen in Alkmaar werkten. Dirk was daar hulpverlener aan zwerfjongeren.

“In 2015 kregen we het idee voor De Wilde Vaart als nautisch alternatief om mensen met minder geluk een kans te bieden op een betere toekomst. Maart 2016 schreven we ons in bij de Kamer van Koophandel. We kochten met eigen middelen de Excelsior, een oud charterschip waarop we in 2017 onze eerste klant mochten begroeten. Dankzij de soepelheid van dnoDoen konden we gedetacheerd bij onze stichting werken en ons idee uitbouwen.”

Inmiddels is er een kantoor en werkplaats voor de nodige onderhoudsklussen en instructies op steenworp afstand van de ligplaats.

"Werken en leren op een binnenvaartschip heeft meerdere voordelen. Een schip is de wereld in het klein."

(LEES VERDER OP PAGINA 3)

Duimen omhoog! Het gaat weer de goede kant op in hun leven dankzij De Wilde Vaart.