De uitdrukking dolce conforto stamt uit een gedicht van Giovanni Battista Dall’Olio, die de 'zoete troost' bezingt van het psalterium.
De uitdrukking dolce conforto stamt uit een gedicht van Giovanni Battista Dall’Olio, die de 'zoete troost' bezingt van het psalterium. (Foto: Daniele Caminiti)

'Vergeten nonnenmuziek' in Vermaning

WESTZAAN - Het vijftal Il Dolce Conforto brengt op 29 oktober vergeten muziekpraktijk uit Italië weer tot leven. Deze 'vergeten nonnenmuziek' ís na 250 jaar weer te horen en wel in de Zuidervermaning, Zuideinde 233.

Terwijl vermeldingen van vrouwelijke musici in de achttiende eeuw uiterst dun gezaaid zijn, wijzen bronnen gevonden in vrouwenkloosters op het bestaan van een levendige en virtuoze muziekpraktijk. Il Dolce Conforto dook in de levensverhalen en het repertoire van Italiaanse nonnen, voor wie musiceren vaak een schaars lichtpunt was in een streng bestaan. Met aria's uit passiecantates van Manna, Caputi en Piccinni en het wonderlijke salterio van Franziska Fleischanderl klinkt de troost van de muziek zoeter dan ooit.

Musici Il Dolce Conforto bestaat uit Marie Luise Werneburg, sopraan, Deniel Perer, orgel, Carla Rovirosa, cello, Lukas Henning, aartsluit, Franziska Fleischanderl, salterio en muzikale leiding

Kaartverkoop

In verband met Corona etc. zijn er twee concerten op deze avond. Concert één is als uitverkocht. Concert twee aanvang 21.00 uur, zaal open om 20.40 uur. Kaarten: € 25,- , vriend € 21,- , CJP/student € 10, - (exclusief transactiekosten) Kaartverkoop: via Oude Muziek of 030-2329010.

Let op: in verband met wegwerkzaamheden is de Zuidervermaning niet vanuit Westzaan-Noord bereikbaar.