De balen wegen zo'n 500 kilo. Een ploeg mensen is zondag de hele dag bezig geweest de kletsnatte balen weer op het droge te krijgen.
De balen wegen zo'n 500 kilo. Een ploeg mensen is zondag de hele dag bezig geweest de kletsnatte balen weer op het droge te krijgen. (Foto: aangeleverd)

‘Dit had serieuze overlast kunnen opleveren’

KROMMENIEDIJK - Hij baalt als de welbekende stekker: Anjo de Leeuw van melkveebedrijf de Taurushoeve uit Assendelft. De agrariër is veertien hooibalen aan wintervoer voor zijn boerderijdieren kwijt door vandalisme.

In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 oktober hebben vandalen veertien balen hooi vernield. De hooibalen staan gestapeld aan de Westdijk in Krommeniedijk. ”Dit betekent dat dit zorgvuldig geoogste wintervoer voor onze koeien en schapen verpest is. Door het binnendringen van slootwater gaat het gras namelijk schimmelen”, aldus Anjo.

Kostenpost

Voor de Krommenieër betekent het alleen al een kostenpost van 210 euro die hij heeft betaald voor het verpakken van het hooi in een plastic jas op maat. Nog los van de extra kosten die hij nu moet maken om nieuw wintervoer in te moeten kopen want het gaat ook om zo’n 7000 kilo wintervoer!

“Los van het feit dat ze gewoon van de spullen af moeten blijven, is het levensgevaarlijk wat ze hebben gedaan. Een baal weegt zo’n 500 kilo. Dat maakt gelijk duidelijk dat het niet door één of twee personen is gedaan. Het is geen kinderwerk. Degenen die dit hebben gedaan hebben echt geen benul van wat ze doen.”

Gemalen verstopt

Dat de daders niet wisten wat ze deden blijkt ook als we Vincent Booij van het Hoogheemraadschap polsen. “Los van het feit dat het voor de betrokken agrariër heel vervelend is, kunnen dit soort acties echt voor problemen zorgen. Op die dag was er namelijk veel regen verwacht. Dat betekent dat onze gemalen op volle kracht moeten malen om droge voeten te houden. Er ontstaat door het malen echt een sterke zuiging waardoor de drijvende balen met steeds grotere snelheid richting gemaal gaan. Als ze vervolgens een brug of duiker tegenkomen, kunnen ze er tegenaan botsen. Dat is één keer 500 kg nat hooi, twee keer 500 kilo, drie... Je moet er niet aan denken als veertien balen tegen elkaar botsen en de boel gaan verstoppen.”

De pompen zelf hebben weliswaar een droogloopbeveiliging en zijn beschermd tegen het binnendringen van vuil, maar ze draaien niet voor niets bij overvloedige regenval. “Deze actie had serieuze overlast voor velen kunnen opleveren. Er zal aan de keukentafel misschien best om de vandalismedaad zijn gelachen, ik hoop ook dat er na het lezen van dit bericht een goed gesprek wordt gevoerd”, aldus de medewerker van het waterschap. Er is inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Wie wat weet of heeft gezien wordt verzocht contact met de politie op te nemen.

Voor duizenden euro's schade...
...Richting gemaal...