Bas Husslage, met poster 'Ik vier Pinkster drie', voor de Bullekerk op de plek waar ooit een 'schans' was gevestigd. Het is tevens één van locaties die je tegenkomt in de fietstocht.
Bas Husslage, met poster 'Ik vier Pinkster drie', voor de Bullekerk op de plek waar ooit een 'schans' was gevestigd. Het is tevens één van locaties die je tegenkomt in de fietstocht. (Foto: Dirk Karten)

‘Bokkenstoof’ en bokbier op Pinksterdrie

ZAANSTREEK – “De traditie zou eigenlijk officeel erkend moeten worden als ‘immaterieel erfgoed’. Want het gaat om een unieke regionale feestdag met een historie die teruggaat tot 1574. In dat jaar verdreven we tijdens Pinksteren de Spanjaarden uit onze streek. Wat tot eind jaren tachtig nog massaal als traditie op Zaanse ‘Pinksterdrie’ werd gevierd. Die traditie laten we komende dinsdag, 2 juni, herleven met ‘Ik vier Pinkster drie”, vertelt Bas Husslage.

Stichting Pinksterzaan wil Zaanse traditie in ere houden

De organisator heeft een sterk gevarieerd programma samengesteld voor jong en ouder. Uiteraard corona-veilig online. Normaal gesproken vindt het Pinksterzaan-event jaarlijks op de Zaanse Schans plaats. Georganiseerd door de stichting Pinksterzaan. Dat is nu niet mogelijk. Maar het weerhield de betrokkenen niet om een leuk, gevarieerd en echt Zaans programma samen te stellen.

Zaans Geitenvlees

“Wat dacht je van een maaltijd ‘Bokkenstoof’? De kok van Saen Kookwerk gaat 64 porties maken die via een afhaalpunt verkrijgbaar zijn. Uiteraard zit in de stoof Zaans geitenvlees. Want de traditie leert dat Zaankanters op Pinksterdrie naar Purmerend ging om een bokkie te kopen”, legt Bas uit.

Dat onze stadsgenoten op de veemarkt in Purmerend een ‘bokkie kochten’ komt voort uit de hulp die Zaankanters in 1574 kregen van het Purmerendse leger om de Spanjaarden uit onze streek te verjagen. “Uit eerbetoon werd ieder jaar de marktstad opgezocht. Dat zal ook wel komen vanwege het bier dat rijkelijk vloeide op de veemarkt die dinsdag werd gehouden”, zegt Bas met een knipoog. “Een enkeling kwam daadwerkelijk thuis met een bokkie, meestal gekocht onder invloed…”

Positief programma

Dat de Zaanstreek een eigen feestdag heeft, is heel bijzonder. Zo bijzonder dat tot de jaren tachtig zelfs de deuren van veel Zaanse bedrijven dicht gingen. Het werd ook als officieel erkende feest/vrije dag in arbeidscontracten meegenomen, bijvoorbeeld bij dag- en weekbladbladuitgeverij De Typhoon. Ook de gemeente was die dag gesloten. “De klad kwam erin toen ambtenaren bijvoorbeeld de keuze kregen de vrije dag in te ruilen voor een fiets. Heel jammer. Maar de traditie leeft nog wel. Aan ons is het om Pinksterdrie weer op de kaart te zetten. Met een positief programma waarin verbondenheid en echt Zaanse onderdelen centraal staan.”

En Zaans is het! Op 2 juni vinden er tussen 12.30 en 17.00 uur allerlei zaken plaats die het waard maken achter de pc, tablet of smartphone te kruipen. Via de social media-kanalen van RTV Zaanstreek (www.rtvzaanstreek.nl), hun Facebookpagina en YouTube-kanaal én de eigen website van de stichting Pinksterzaan is van alles te zien en beleven.

Spotliederen

Zo halen Zaanse ondernemers die met Pinksterdrie gesloten zijn, in verhalende vorm herinneringen aan deze feestdag op. Orgelbouwer Flentrop (over oer-Zaans bedrijf gesproken) brengt de ‘Valerius Gedenckklanck’. Dit zijn verzamelde geuzen- en spotliederen over de Spanjaarden uit 1624. Stadsarchivaris Frans Hoving vertelt hoe de Zaanstreek Pinkster vierde in de periode 1860-1870. Historisch duo Hilander treedt op bij verzorgingstehuizen en bezorgt senioren die geen bezoek mogen ontvangen letterlijk een vrolijke noot. Spaanse én Hollandse hits komen van de hand van DJ Good2BeBack.

(VERVOLG OP PAGINA 3)

Feest in 1897 tijdens Pinksteren op de Burcht . Links de 'nieuwe' stadsherberg.