Feest in 1897 tijdens Pinksteren op de Burcht . Links de 'nieuwe' stadsherberg.
Feest in 1897 tijdens Pinksteren op de Burcht . Links de 'nieuwe' stadsherberg. (Foto: Gemeentearchief Zaanstad)

Creatief en verbindend onlineprogramma

(vervolg van voorpagina)

ZAANSTREEK - Maker van Zaanse producten passen voor de gelegenheid hun assortiment aan. Zo brengt Ministry of Spicy Business, gehuisvest in Lab-44, de Spaanse Sambal uit. Een variant op hun Zaanse sambal-succes. Hoe mooi smaakt daar een Zaans HOOP biertje bij? De Zaanse brouwerij presenteert voor de gelegenheid heel passend een selectie bockbiertjes. (kopen we toch een bokkie op Pinksterdrie!)

“En voor wie erop uit wil heeft Niels Busch van BIZ Stadshart Zaandam een fietstocht bedacht langs plaatsen die doen herinneren aan de tijd toen de Spanjaarden in de Zaanstreek waren. Zo ook langs de Bullekerk. Een plek waar ook nog één van de Zaanse schansen te vinden is. Dit waren verdedigingswerken in de strijd tegen de Spanjaarden”, legt Bas uit.

Bas neemt op 2 juni de presentatie op zich van het programma dat deels uit de nieuwe RTV Zaanstreek studio komt. Die lokale omroep maakt ook live registraties en er wordt gewerkt aan een interactieve opzet waardoor luisteraars/kijkers kunnen inbellen en in gesprek kunnen komen met Bas over hun ervaringen op PinksterDrie.

Scholen

Bij de Zaanse senioren het Pinkerdrievuur weer laten oplaaien is één, de jeugd heeft ook hierin de toekomst. Daarom zijn basisscholen in de Zaanstreek en Purmerend benaderd met de vraag aan de leerkrachten of de kinderen aan hun opa, oma, ouders willen vragen naar hun verhalen over de Pinksterdrieviering.

Bas: “Dat zijn eigenlijk onze basisbeginselen: 1. De herinnering levend houden door verhalen te vertellen van vroeger en 2. de jeugd erbij te betrekken om de viering van deze bijzondere regionale feestdag ook in de toekomst te behouden. We hopen dat met ons programma te stimuleren zodat de knop weer wordt omgezet en mensen die bijzondere dag in ere houden.”

Opmaat naar 2024

Deze editie van ‘vier Pinkster drie’ mag dan deels online zijn, het is de opmaat naar een groots opgezette viering in 2024. Dan is het precies 450 jaar geleden dat de Zaankanters de Spanjaarden verdreven.

Bokkenstoof (€11,50) en Spaanse Sambal (€4,-) zijn te bestellen via info@pinksterzaan.nl

Zie verder voor het programma http://pinksterzaan.nl/