Een klimaatadaptieve tuin vraagt om een goede verhouding van bestrating en groen.
Een klimaatadaptieve tuin vraagt om een goede verhouding van bestrating en groen. (Foto: Brand Builders)

De tuin klimaatadaptief met Spaansen

REGIO - Het klimaat verandert door de toenemende hoeveelheid broeikasgassen. Gevolg? Grotere extremen, zoals heftigere regenbuien en grotere periodes van droogte en hitte. Het is mogelijk om deze schadelijke gevolgen te verminderen door middel van klimaatadaptatie. Door de tuin klimaatbestendig in te richten, past deze zich aan de klimaatverandering aan en worden de schadelijke gevolgen en de impact van extremere weersomstandigheden beperkt.

Hoe kan de tuin klimaatadaptief gemaakt worden? Voorkom in de eerste plaats een piekbelasting op het riool, zodat de tuin niet blank komt te staan tijdens een heftige regenbui. De keramische TileSystem-X tegels en ZOAK-klinkers met hun bufferende en drainerende werking zijn daar uitermate geschikt voor. Verder zijn infiltratiekratten onmisbaar. Deze vangen hemelwater op om het later vertraagd af te geven aan de bodem. Een klimaatadaptieve tuin vraagt om een goede verhouding van bestrating en groen. Voldoende beplanting zorgt namelijk voor een koelere tuin op hete zomerse dagen. Kies bijvoorbeeld voor een strakke randbegrenzing tussen het gazon en de bestrating. Of ga de hoogte in en maak met stapelstenen prachtige bloembakken. Keuze genoeg bij Spaansen Tuin en Bestrating.

Meer informatie: www.spaansen.nl of kom naar de showterrassen bij een van de vestigingen in Uitgeest, Winkel of Zuidoostbeemster.