Afbeelding
Muziek en Kunst in Culturale. (Foto: aangeleverd)

Muziek en Kunst in Culturale

ZAANDAM - Een ensemble van beroepsmusici onder leiding van Hessel Moeselaar geeft op vrijdag 21 februari om 20.00 uur in het gebouw van het ApGen aan de Oostzijde 82 een concert in Culturale. Het ensemble bestaat uit Viool: Charlotte Basalo Vazquez en Julia Kleinsman, Altviool: Hessel Moeselaar, Cello: Kalle de Bie en Renate Apperlo.

Uitgevoerd wordt het strijkkwintet in C-majeur (D 956, opus postuum 163) van Franz Schubert. Een kamermuziekwerk dat de componist schreef in de zomer van 1828, twee maanden voor zijn dood. Het is Schuberts laatste instrumentale werk. Dit kwintet beleefde zijn première op 17 november 1850 in de Musikverein in Wenen en werd gepubliceerd in 1853. Dit werk is het enige strijkkwintet in de omvangrijke serie kamermuziekwerken van Schubert. Het valt op door zijn wat onconventionele bezetting: 2 violen, altviool en 2 cello's (terwijl gebruikelijker was, bijvoorbeeld in strijkkwintetten van Mozart: 2 violen, 2 altviolen en cello). Door die keuze voor twee cello's wordt de klank in de lage registers meer sonoor.

Voor en na het concert en op zaterdag 22 februari van 13.00 tot 16.00 uur wordt een expositie gehouden door Willem Moeselaar. Hij volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij maakt grafisch en fotografisch werk, tekeningen en schilderijen, waarbij de begrippen teken, tekening en betekenis in samenhang terugkeren.

Culturale heeft als doel om betekenisvolle ontmoetingen op het gebied van muzikale kunst, beeldende kunst en in bredere zin levenskunst te initiëren. Iedereen is welkom. De toegang is gratis, Een vrijwillige donatie, die nodig is voor de musici is meer dan welkom. Vanaf 19.15 uur is er inloop met een gratis kopje koffie en na afloop wordt de avond afgesloten met een drankje. Kijk voor meer informatie op de website www.culturale.nl.

Afbeelding