Afbeelding
Pianopedagoog Mattheus Smits: 'Waar moet ik mijn leerlingen straks lesgeven? (archieffoto: Yvette van der Does)

Uitdaging voor 'stip op horizon'

KROMMENIE – De jarenlange durende juridische race is gelopen voor Mattheus Smits. De 66-jarige pianopedagoog uit Krommenie moet zijn bedrijfspand aan de Henri Dunantstraat uit oordeelde de rechter twee weken geleden. Op 1 maart moet het geluidsarchief, de muziekbibliotheek en de imposante Bechstein concertvleugel waarop hij leerlingen les geeft, weg zijn. Maar waar naar toe? "Ik ben dringend op zoek naar een nieuwe ruimte. Waar moet ik mijn leerlingen anders lesgeven?", vraagt Smits zich af.

De pianopedagoog was jarenlang tevreden op zijn locatie. Smits: "Vanaf 1985 huurde ik het van de firma Hondema. Het pand bestaat uit drie bedrijfsunits waarvan ik er een circa 85 m2 groot huurde. Toen het pand in 1996 in andere handen kwam, en er een nieuw huurcontract ondertekend moest worden, heb ik nog bij de gemeente onderzocht of het bestemmingsplan bestempeld bleef als bedrijfsruimte. Dat was zo. Tegelijk is dat nu datgene wat me de das omdoet. Want je hebt geen huurbescherming bij een bedrijfspand met deze bestemming. Die is bijvoorbeeld voor een fysiotherapeutenpraktijk of kantoor."

Mattheus Smits kreeg in 2013 te maken met bewoning van de andere units door particulieren. De relatie verslechterde met de buren doordat er, volgens Smits, iemand kwam wonen die naar eigen zeggen 'een stofje miste'. Er ontstond agressie en wrevel. Leerlingen werden geschoffeerd. Het betalen van huur werd gestaakt als pressiemiddel. Wat weer wrevel bij de verhuurder opwekte.

((VERVOLG OP PAGINA 3)